Днес ви каним да влезете в т.нар. солна стая. (В

...
Днес ви каним да влезете в т.нар. солна стая. (В
Коментари Харесай

Солната стая действа профилактично, помага при респираторни, кожни проблеми и стрес

Днес ви каним да влезете в така наречен солна стая. (В някои страни това помещение, построено по специфична технология, се назовава солна пещера.) Микроклиматът в нея прилича солните мини и престоят в такава среда може да облекчи положението при някои здравословни проблеми.

Принципът, по който работи солната стая е
халотерапията (от гръцката дума халс - сол).

Това е холистичен способ за лекуване – споделя Марияна Минева – шеф на солна стая в София. – Благоприятното ѝ влияние е известно от древността.
През ХІХ век полският академик Феликс Бочковски забелязал, че миньорите, които влизали и работели в солни мини (пещери) не боледували постоянно, макар тежките условия на работа. Бочковски обяснил това с вдишвания въздух, кондензиран със сол. Стига се и до откриването на първата белодробна солна болница в полска солна мина.

Престоят в такава мина обаче не всеки може да си разреши, поради раздалеченост, липса на време или пари. Затова през 80-те години на ХХ век  Проф. П.П.Горбенко проф. Павел Горбенко в някогашния Съветски съюз (Петербургския медико-инженерен център) осъществя стая, в която придвижва лечебните особености на мината. Създават и уред – халогенератор, с който въздухът се насища със изсъхнал солен аерозол.

Стените и подът на солните стаи са покрити със специфична каменна сол, пречистена от примеси, а аерозолът наложително би трябвало да бъде изсъхнал – акцентира Марияна Минева.

В истинските халогенератори се зарежда специфичен препарат – аерогалит, получен от сол, добита от 400 м дълбочина и смляна с мелници.

Технологията е такава, че благодарение на UV-лампи се отстраняват всевъзможни бактерии, а това, което се впръсква в стаята е наситено с негативни частици - с величина едвам сред 1 и 5 микрона, които са потребни (за разлика от позитивните йони, предавани от мобилни телефони и тв приемници например).

В стаята не е горещо, температурата е приятна – към 24-25 градуса. Човек е облечен в нещо комфортно. Може да слуша музика, да медитира, да извършва леки извършения (дори йога). В детските стаи, несъмнено, има играчки, децата се заиграват като в пясъчник.

Процедурите, сеансите в солна стая може да се вършат превантивно, през есента да вземем за пример, за подсилване на имунитета, коментира още Марияна Минева. – Добре се отразяват и след преболедуване (не в остра фаза!).

Халотерапията повлиява дай-добре върху дихателната система, има противовъзпалително деяние, почиства лигавицата, покачва потенциала на белия дроб.

Първите 2-3 сеанса може да провокират реакция и да потече носа на детето, само че това е доказателство, че организмът се очиства. Течът стопира през идващите влизания в стаята.

Показания за навестяване на солни стаи: Респираторни проблеми: Заболявания на горните дихателни пътища, грип, остри респираторни болести, настинки, хрема; Бронхиална астма; Остър бронхит, продължителен бронхит, астматичен бронхит; Алергии, сенна хрема; Облекчава дишането при пушачи.
Кожни болести: Атопичен дерматит; Псориазис в етап на стабилизация.
Укрепва имунитета, покачва защитните сили на организма.
При хронична отмалялост и меланхолия. Намалява напрежението. Въздейства добре при психо-емоционален дискомфорт.

Противопоказания за навестяване на солни стаи: туберкулоза в дейна фаза; злокачествени образувания; сърдечна недостатъчност; инфекциозни болести, преди приключването на периода на изолацията; остри гнойни усложнения; бременност  с усложнения; полово излъчени заболявания в остра форма; остри болести на кръвта.

Престоят в солна стая усъвършенства положението, само че въпреки всичко не може да замести лекуването при доктор, предизвестява нашият събеседник.

Чуйте целия диалог на Георги Нейков с Марияна Минева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР