Днес входираме законите за реформи в службите за сигурност. Това

...
Днес входираме законите за реформи в службите за сигурност. Това
Коментари Харесай

Петков: Внасяме законите за службите

Днес входираме законите за промени в службите за сигурност. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ В четвъртък и петък предходната седмица прекарах в Австрия на срещи с доста от политическите партии в австрийския парламент, както и с външния министър на страната. Темата беше Шенген и сигурността в шенгенското пространство. Те ясно обявиха, че най-големят въпрос по отношение на тяхното несъгласие е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границата и осведомителна сигурност “, съобщи Петков.

„ Колегите от ГЕРБ демонстрират непълна подготвеност да поддържат законите “, добави той и изрази вяра ГЕРБ да поддържат плановете.

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов разяснява отхвърли им от позицията двете служби да се слеят. „ На този стадий това е частен случай. Не се отхвърляме от този приоритет, работим да убедим останалите политически сили, тъй като това е значима стъпка за сформиране на обединен орган ”, посочи Атанасов.

Той уточни, че във връзка с назначения в службите би трябвало да се съблюдава политически неутралитет.

„ Недопустимо е ръководители на специфични служби да показват политически позиции. Всички ние сме за това политическите водачи да не се занимават с директното ръководство на службите за сигурност. Министерски съвет е този, който би трябвало непосредствено да ръководи системата за сигурност и да изисква от време на време противоположен отчет. В това отношение има недостиг, който би трябвало да бъде обезщетен през Съвета за сигурността към Министерски съвет “, акцентира Атанасов.

Той акцентира, че по Конституцията Министерски съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност. Атанасов уточни, че президентът назначава генералитета.

Според Петков месец декември е значим, тъй като тогава се събират европейските ни сътрудници и следва да се вземе решение за влизането ни в Шенген. „ Не увеличим ли доверието в службите ни за сигурност, понижаваме нашите шансове “, счита той. Петков разяснява, че се надява ГЕРБ да припознаят Шенген като главен приоритет.

„ Най-добрият метод да се позволяват проблемите е да се седне на една маса. Както земеделците го направиха, по този начин и те (миньори и енергетиците - бел.ред.) би трябвало да го създадат. Тук би трябвало да се седне сред държавно управление и протестиращи “, сподели Петков и уточни, че срещите с обособени политически партии няма да доведат до решение на казуса. „ Нека двете страни седнат на една маса допустимо най-скоро “, предложи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР