Днес във Фейсбук попаднахме на коментар на Нидал Алгафари по

...
Днес във Фейсбук попаднахме на коментар на Нидал Алгафари по
Коментари Харесай

Нидал Алгафари: Пловдив- Европейска столица на културата 2019! Толкова ли не успяхте да намерите един, не пет, а един сценарист и режисьор, носещ в сърцето и душата си българските традиции и култура, та оставихте да се случи тази сценична неразбория?

Днес във Facebook попаднахме на коментар на Нидал Алгафари във връзка откриването на Европейската столица на културата Пловдив 2019. Вижте какво написа той в персоналният си профил в обществената мрежа.

* публикуваме без редакторска интервенция

Приятели,

доскоро изгледах откриването на Европейска столица на културата Пловдив 2019.

Започнах да виждам с желанието да похваля напъните на стотиците участници, които трябваше да основат културната ни визитка пред света.
Първото ми стъписване бе от речите. След първичното ми стъписване се успокоих, че взе участие огромният Теодоси Спасов.

Талантливият и превъзходен маестро, героичен свири на студа и успокоението ми завърши с присъединяване му. От там насетне първичното ми стъписване се трансформира в шок, а към края... към този момент в смут. Сценаристите и режисьорите съумяха да трансфорат невероятните хорове на Пловдив в самоинициатива... извинете самодейците в България и без светлини и лазери се показват къде, къде по-красиво,...в халтура... и това не е вярната дума...превърнаха ги в амбициозно безсмислие. Интелектуалци на хилядолетния град, към вас се обръщам, по какъв начин допуснахте това кичозно позорище?

Толкова ли не успяхте да намерите един, не пет, а един сценарист и режисьор, носещ в сърцето и душата си българските обичаи и просвета, та оставихте да се случи тази театрална бъркотия? Къде са обичайните за Пловдив, Родопите, Тракия, България игри и хора? Къде са поетите и писателите ви? Къде са режисьорите ви? Къде са църковните песнопения? Къде са шевиците и българското пъстроцветие?

Ако някой си фантазира, че с това позорище ще ахнат някъде, айде да не е по света, а в Пловдив, то надълбоко се е заблудил.
За мен това позорище за следващ път сподели, че въпросът не е във финансите, тук видно ги е имало, а в ръководството им. Съборите в Рожен, Жеравна, Котел и други, без тази кичозност привлякоха и притеглят още, стотици хиляди индивиди от България и света и там ахват. Там немеят пред величието на културата ни. В Пловдив това не се случи!
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР