Днес Варна отбелязва 145 години от Освобождението си от Османско

...
Днес Варна отбелязва 145 години от Освобождението си от Османско
Коментари Харесай

Вижте какво е станало на днешния ден преди 145 години във Варна

Днес Варна отбелязва 145 години от Освобождението си от Османско господство.

Историята сочи, че преди съветските войски да съумеят да вземат Варна воюващите страни се споразумели да прекратят войната. Въпреки, че договорът от Сан Стефано към този момент бил подписан, макар, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони двата града останали в техни ръце. Решенията на контракта трябвало да се обсъдят и узаконят от интернационален конгрес на великите европейски страни. Едва на петото съвещание на Берлинския конгрес през юни 1878 година, откакто Бисмарк подкрепил съветската позиция Османската империя се съгласила да стартира договарянията за евакуиране от Варна. Градът имал за тях огромно военно и комерсиално значение и договарянията вървели трудно. Русия още веднъж удостоверила, че незабавно след договарянето ще изтегли войските си от Цариград и ще освободи турските пленници. Най-накрая османците се съгласили да предадат Шумен и Варна. Първоначално трябвало да бъде освободен Шумен, като гарнизона и военното имущество щяло да бъде пренесено във Варна.

В формираната комисия по предаването на градовете от съветска страна влизали военачалник А. Столипин и капитан Макаров. След като дошъл от Цариград и след диалозите с турските делегати ген. Столипин схванал, че те нямат никакви инструкции за водене на договаряния, и че несъмнено ще се опитат да забавят предаването на крепостта. Пристигналият от Шумен Фазлъ паша настойчиво отказал под претекст, че нямат разпореждане от Цариград. Все отново ген. Столипин съумял да го убеди да пусне в крепостта за малко една съветска рота. С нея на 22 юли влезнали и православни духовници, които отслужили церемониален молебен за здравето на императрица Мария Александровна. Междувременно за да форсира предаването ген. Тотлебен, главнокомандващ съветските войски наредил напредването им към Варна и заемането на външните укрепления на 24 юли. След тези дейности Фазлъ паша заплашва да настъпи към демаркационната линия. Въпреки, че в отговор на съветската депеша султана известил, че на варненския гарнизон е подредено да изоставен града пашата още веднъж отхвърля, заявявайки, че още няма точни нареждания от Портата. Разгневен, самичък ген. Столипин отпътувал за Цариград да вземе персонално нареждането на турското държавно управление. На 26 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: " А теперь убирайся из Варньi ".

На идващия ден, 27 юли, с доста цветя, с самун и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на учебното заведение и църквата (сега храм " Св. Архангел Михаил " на ул. " 27 юли " ) в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, защото портите на крепостта били залостени от вътрешната страна. Наложило се съветски бойци да се трансферират през Илдъз табия и след корав диалог с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, отпред с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен признателен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

Днес по традиция тържеството ще стартира в 9 часа с признателен молебен и полагане на венци пред паметника в Просветно-духовния център " Св. Архангел Михаил “. Организатор е е Община Варна, с поддръжката на Военноморски сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

В 10 часа на Морска гара Варна, новоназначеният регионален шеф - доцент доктор Андреева и досегашният - господин Смърков, ще се включат в мероприятията във връзка отбелязването на две години от влизането на НИК 421 " Св. Св. Кирил и Методий “ в състава на ВВМУ “ Никола Й. Вапцаров “, взаимно мероприятие, проведено от ВВМУ " Никола Йонков Вапцаров “ и Българска телеграфна агенция, научи Varna24.bg .

В 20.30 ч. е очакван празничен концерт с присъединяване на Симфоничния оркестър и солисти на Държавна опера -  Варна. В програмата ще има арии, дуети и ансамбли от композиторите Румен Бояджиев – наследник, Моцарт, Бизе, Верди, Карлос Гардел, Йохан Щраус и други Диригент: Григор Паликаров. Концертът ще се организира на площад " Независимост ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР