Днес в здравното предаване на woman.bg „Код здраве“ ще обърнем

...
Днес в здравното предаване на woman.bg „Код здраве“ ще обърнем
Коментари Харесай

Код здраве: За пътуванията и жегите по време на бременност

Днес в здравното предаване на woman.bg „ Код здраве “ ще обърнем внимание на горещините, дискомфорта и рисковете, които крият те за бъдещите майки. Всяка жена знае, че по време на бременността би трябвало да заобикаля да е на открито през най-горещите часове от деня и по опция да си стои у дома. Само че лятото е точно сезонът, в който всеки желае да релаксира, да се разнообрази и да отиде на море, планина или някъде в чужбина.

Как е най-удачно да се случи това – с автомобил или със аероплан и до коя гестационна седмица е безвредно, както и по какъв метод бихме могли да понижим дискомфорта и болките в кръста и краката до момента в който сме на път – отговорите на тези и още доста други въпроси дава акушер-гинекологът и шеф на Диагностично-консултативния блок в СБАЛАГ „ Майчин дом “ доктор Иван Диков.



„ От 11 до 15:30 ч. температурите на открито към този момент са доста високи, изключително за бременните. Когато те са си у дома и употребяват климатик е целесъобразно той да не е пуснат на високи стойности и разликата сред температурата на открито и вътре да е не повече от 10-15 градуса “, поучава доктор Диков.

И отбелязва, че дамите, които чакат дете, имат по-голяма потребност от банкет на вода – по 2-2.5 литра дневно. Тя обаче не би трябвало да е ледено студена, въпреки и всеки от нас по табиет да прибягва точно до подобен вид питиета, когато желае да се поразхлади. „ Студеното и газираното би трябвало да бъдат сменени от вода, умерено изстудена до 15-20 градуса “, безапелационен е акушер-гинекологът. Друг подобаващ способ за изстудяване, още веднъж обвързван с водата, е плуването, което оказва помощ и за цялостното положително физическо положение на бъдещите майки. „ Плуването е най-хубавият спорт за тях “, безапелационен е доктор Диков.

По отношение на летните пътувания и рисковете, които те крият за бременните дами, експертът отбелязва:

„ Реално на никое място няма ограничаване до коя гестационна седмица се пътува със аероплан. Авиокомпаниите, заради опция за отключване на прибързано раждане, са много недобре настроени да транспортират бременни с напреднала бременност и изискват документ, възложен от наблюдаващия екип, който следи бременността. Но дали става дума за пътешестване с кола или със аероплан - на всеки час и половина – два бременните би трябвало да стават и да се разтъпкват по 15-тина минути “.



Разбира се, има и други значими рекомендации и препоръки за това по какъв начин да действаме по време на пътешестване, с цел да бъде то удобно. Кои са те, до коя гестационна седмица е безвредно да караме, както и да се излагаме ли на слънчева светлина по време на лятната отмора и по какъв начин е най-добре да се доставят бъдещите майки с нужното количество от 15 мг вит. D дневно доктор Диков изяснява във видеото:

Кой е днешният ни посетител в резюме:



Д-р Иван Диков е шеф на Диагностично-консултативния блок в СБАЛАГ „ Майчин дом “ и шеф на Медицински център „ Майчин дом “

Д-р Иван Диков е експерт акушер-гинеколог с над 30 години опит. Диагностицира, следи и води естествени и високорискови бременности, оказва акушерска помощ при прибързано, обикновено, патологично и оперативно раждане, прави оперативно лекуване на гинекологични болести, фамилно обмисляне, репродуктивно и полово здраве.

Д-р Диков е определен в изследването на Дарик радио за Най-добрите лекари в България в региона на Акушерството и гинекологията. Началник на Диагностично-консултативния блок в СБАЛАГ „ Майчин дом “ и шеф на Медицински център „ Майчин дом “.

Гардероб водеща:



Ако тази тематика ви е била забавна, само че и потребна – абонирайте се за „ Код здраве “ в:

iTunes

Spotify

Гугъл Podcasts

Soundcloud

Overcast

Castbox

Pocket Casts

Както и през RSS

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР