Днес в църквата в Оберндорф край Залцбург ще прозвучи песента

...
Днес в църквата в Оберндорф край Залцбург ще прозвучи песента
Коментари Харесай

Млад свещеник е автор на най-известната коледна песен

Днес в църквата в Оберндорф край Залцбург ще прозвучи песента „ Тиха нощ, свята нощ ” , където е изпълнена за първи път през 1818 година, съобщи Агенция Франс Прес.
 
„ През тази година чакаме 6000 туристи, спрямо нормалните 3000-4000 ”, разчувствуван е Клемес Конрад от туристическата работа на Оберндорф. Сред многото поканени за отпразнуването на годишнината на коледната ария се заприказва, че е изпратена покана даже до Папата.
 

„ Тиха нощ, свята нощ ” е най-известната обичайната известна коледна ария. Автор на истинския текст „ Stille Nacht, Heilige Nacht ” , написан на немски език, е австрийският духовник Йозеф Мор, а мелодията е композирана от органиста и преподавател по музика Франц Грубер. Песента е изпълнена за първи път по време на Коледната литургия в нощта на 24 против 25 декември 1818 година точно в Оберндорф край Залцбург.
 
 ThinkStock/Getty Images

„ Тиха нощ ” става част от формалния репертоар на Залцбургската енория през 1866 година, а след това се прочува из целия тиролски район. Става част и от репертоара на две фамилни тиролски групи - „ Щрасер ” и „ Райнер ”, които през 19 в. гастролират из Европа и Съединените щати. В средата на 19 в. поражда и англоезичната версия.-->
 

Песента е изпята по едно и също време на немски и британски и от бойци по време на Коледното помирение през 1914 година по време на Първата международна война, защото е една ария, която бойците и от двете страни на фронтовата линия знаят.
 
През 2011 година „ Тиха нощ, свята нощ ” е приета от ЮНЕСКО за нематериално културно завещание в Австрия. Днес мелодията и текста са публично притежание, а песента е преведена на над 140 езика.
 
 ThinkStock/Getty Images

Едва ли по времето, когато Европа е раздирана от Наполеоновите войни, създателите на песента са си представяли, че тяхното произведение ще се пее през вековете на стотици непознати езици. Днес песента е преведена на съвсем 300 езика и диалекти. Песента „ Тиха нощ, свята нощ ” през годините са изпълнявали звезди от Елвис Пресли до Селин Дион . Коледната ария се е пяла от театралните кукли на „ Мъпет шоу ”, от немска хеви метъл група и даже от хор от кози.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР