Днес в Талин президентът Румен Радев ще проведе официална среща

...
Днес в Талин президентът Румен Радев ще проведе официална среща
Коментари Харесай

Румен Радев се среща с президента на Естония

Днес в Талин президентът Румен Радев ще организира публична среща със своя естонски сътрудник Керсти Калюлайд, съобщи Българската национална телевизия.

Тази заран президентът и брачна половинка му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с публична гала. Президентите на България и Естония ще проведат среща на четири очи, както и пленарни диалози сред двете делегации.

Румен Радев ще се срещне също с премиера Юрий Ратас и ръководителя на естонския парламент Хен Полуаас.

По-късно президентът ще посети Центъра за върхови достижения за киберотбрана на НАТО, ситуиран в Талин. Организацията, акредитирана към Алианса, е учредена през 2008 година в поддръжка на страните-членки с експертиза в региона на киберотбраната в областта на технологиите, тактиките, интервенциите.

Румен Радев ще посети и новаторския център " е-Естония ".

Вчера стана ясно, че България ще ръководи самодейността " Три морета " през 2021 година, съобщи Българското национално радио. На гала в Талин президентът на Естония алегорично връчи знамето на самодейността на президента Румен Радев. Държавният ни глава ще бъде хазаин на среща на върха на плана, който сплотява 12 европейски страни сред Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Дигиталната съгласуваност беше измежду целите за Талин, който ръководи районната самодейност тази година. Началото и беше сложено през 2015-а, с цел да насърчи транспортната и енергийна съгласуваност в района на Централна и Източна Европа.

Сред целите на Естония беше и работата на капиталовия фонд към самодейността, от който да бъдат финансирани общи планове в региона на превоза, енергетиката и връзките.

Президентът Керсти Калюлайд уточни:

„ Повечето страни от самодейността към този момент оповестиха, че ще се ангажират с този фонд. Това е нещо действително. „ Три морета “ ще ни помогне да изградим по-силна по-зелена и по-интелигентна Европа “.

Съединени американски щати имат желание да влагат един милиард $ във фонда. България е подготвена да внесе 20 милиона евро, а плановете, с които страната ни учяства са възобновяване на железопътната линия Русе-Варна, построяването на тунела под прохода Петрохан, разширението на подземното газово вместилище в Чирен, както и построяването на автомагистрала „ Черно море “, която да свързва Бургас и Варна.

„ Следващата среща на върха „ Три морета “ ще бъде следващата година в София “, разгласи естонският президент и алегорично връчи знамето на самодейността на българския си сътрудник.

Приоритет за българското председателство ще бъде просветителната и научна съгласуваност, уточни президентът Румен Радев:

" Инициативата би спечелила от едно концептуално разширение и включване на просветителната и научна съгласуваност като приоритет, тъй като не можем да мислим единствено в вероятност на полагане на тръби и на асфалт. Това не е единствено бъдещето.

Да, инфраструктурата е значима, само че в случай че желаеме да имаме стопанска система на бъдещето, ние би трябвало да вложим в научна и просветителна съгласуваност, в създаване на потенциал, в създаване на съгласуваност сред наши млади научни екипи, организации, университети ".

България ще предложи в самодейността " Три морета " да бъдат включени Гърция и Кипър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР