Днес в София се проведе работна среща между ОМБУДСМАНА на

...
Днес в София се проведе работна среща между ОМБУДСМАНА на
Коментари Харесай

Омбудсманът на България се срещна с ФПБ

Днес в София се организира работна среща сред ОМБУДСМАНА на България и Федерация на потребителите в България /ФБП/ на тематика, отбрана на потребителите в изискванията на непрестанно възходящите цени на топлинната сила и изискванията на нейното отчитане. Домакин на срещата бе доцент доктор Диана Ковачаева - Омбудсман, ФПБ бе показана от нейният ръководител инж. Емил Георгиев.

Инж. Емил Георгиев показа информация за работата на ФПБ. Той акцентира, че по време на пандемията, офиса на федерацията не е бил затворен нито за ден. При прецизно съблюдаване на нужните епидемиологични ограничения, работата е траяла без спиране.

От началото на годината във ФПБ са постъпили голям брой тъжби на консуматори. Над 320 от тях са свързани с Топлофикация София. Монополното сдружение основателно е упрекнато за безпричинно завишаване на сметките за топлинна сила в порядъка на над 20 %, макар понижението на цената на природния газ. Въведена е неприятна процедура от страна на компаниите за дялово систематизиране да таксуват визитите за отчитане на топломерите.

Обсъдено бе идното повдигане на цената на топлинната сила.

Г-жа Ковачева изнесе информация, че в КЕВР без да са получили финансов доклад на Топлофикация София за 2020 година си разрешават да възнамеряват от 01.07.2021 год. повишение на цената на топло-енергията. Обсъдени бяха и неприятните практики на топлофикация да регистрират топло-енергията по планирани цени, нещо което е в прорез с Европейските наставления, както и отхвърли на топлофикация да се сложи топломери на изхода на абонатните станции. Този акт самичък по себе си узаконява всяка кражба от страна на Топлофикация.

Инж. Емил Георгиев показа документи с които се потвърждава ощетяване на столичани в размер на един милиард осемстотин шестдесет и три милиона лв. , прикрити сполучливо от проверяващите органи.

В умозаключение двете страни излязоха решение за образуване на взаимна среща с министъра на енергетиката по дискутираните проблеми и задълбочаване на съместната им активност в отбрана на потребителите в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР