Днес в САЩ отбелязват Деня на благодарността. Този празник води ...

Днес в САЩ отбелязват Деня на благодарността. Този празник води

В САЩ този празник е по-важен от Коледа

Днес в Съединени американски щати означават Деня на благодарността. Този юбилей води началото си от далечната 1621. Как стартира всичко? Тук припомняме историята:

Кога и по какъв начин стартира всичко

Само на пръв взор Денят на благодарността си наподобява доста с празнувания в Германия сходен Празник на реколтата. В България пък непосредствен е Празникът на житото и хляба, възникнал като обред по случай първа беритба . Идеята е обща: християнската традиция повелява хората да са благодарни за реколтата.

В Съединени американски щати макар че Денят на благодарността е с доста по-дълбоки корени в обществото и неслучайно той е народен юбилей , за мнозина даже по-значим от Коледа. Той се означава постоянно в последния четвъртък от ноември. Решението е признато през 1863 година от тогавашния американски държавен глава Ейбрахам Линкълн. През 1941 година Американският конгрес го утвърждава като общонационален формален юбилей .След Деня на благодарността за доста американски фамилии стартира голямото коледно извършване на покупки , заради което още на следващия ден - на така наречен Черен петък - магазините притеглят клиентите с големи намаления. И за разлика от традицията с пуйката, тази с намаленията за Черния петък се е популяризирала из целия свят.


Източник: fakti.bg