Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на

...
Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на
Коментари Харесай

Доналд Тръмп си тръгна от Белия дом! Идва Джо Байдън

Днес в Съединени американски щати е денят на встъпване в служба на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще постави клетва като идващия американски президент по време на необикновена гала на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени ограничения за сигурност след щурма на Капитолия, лишил живота на петима по-рано този месец.

Церемонията ще стартира с химна и в 12 часа локално време (19 българско) Байдън ще постави клетва по традиция от западната страна на Капитолия. По принцип събитието се гледа на място от стотици хиляди, само че тази година искащите да са наоколо се изправят пред лабиринт от железни и бетонни заграждения и десетки хиляди въоръжени гвардейци. Сега вместо фенове на поляната на National Mall ще има знаменца, представящи тези, които не мога да участват. Тези на място ще са към хиляда и множеството от тях са законодатели и техните посетители.

Отиващият си президент Доналд Тръмп няма да участва. Тази заран локално време той отпътува за Флорида, където се чака да се откри.

В прощалното си послание към нацията Тръмп акцентира достиженията си в сферите на стопанската система и бързото разработване на ваксина за Covid-19 и без да загатва Байдън поименно, пожела триумф и шанс на новата администрация. Той също сподели, че се гордее с това, че е „ първият президент от десетилетия насам, който не е почнал нови войни “

Oт своя страна в навечерието на влизането си в служба след идването си във Вашингтон пред мемориала на Линкълн Байдън управлява гала за удостояване паметта на над 400-хилядите жертви на Covid-19 в страната.

„ Понякога е мъчно да си припомняме, само че по този начин се изцеляваме, съобщи Байдън: „ Важно е да сторим това като нация “.

Днес по време на речта си след встъпване в служба той се чака да приказва за справяне с пандемията от Covid-19 и обединяване.

След това Байдън дружно с вицепрезидента Камала Харис, някогашните президенти Барак Обама, Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и техните половинки ще положат венец на Паметника на незнайния войник в Арлингтън.

Байдън влиза в Белия дом с „ по-силен вятър в платната “ от Тръмп. Демократът се радва на утвърждението на повече от половината американци – 53 на 100, сочи изследване на Ройтерс/Ипсос, до момента в който Тръмп пое властта преди четири години с 46%.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в това време, че Алиансът и Европейския съюз се радват, че ще имат опция да работят с Джо Байдън, с цел да засилят връзките със Съединените щати и Европа в миг, в който светът е изпълнен с провокации.

Столтенберг предложения Джо Байдън да взе участие на среща на върха на НАТО, чиято дата следва да бъде конкретизирана.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на собствен ред предложи на Байдън да провежда среща на върха ЕС-САЩ.

Британският министър председател Борис Джонсън поздрави Джо Байдън преди церемонията му по встъпване в служба и съобщи, че чака да има тясно съдействие сред тях във връзка с битката с Covid-19 и при възобновяване след края на пандемията, в битката с климатичните промени, в областта на защитата, на сигурността и насърчаването и отбраната на демокрацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР