Днес в Румъния започва третият етап от ваксинацията срещу Covid-19,

...
Днес в Румъния започва третият етап от ваксинацията срещу Covid-19,
Коментари Харесай

2 160 564 румънци вече са ваксинирани

Днес в Румъния стартира третият стадий от имунизацията против Covid-19, адресиран към цялото население, оповестява организация Аджерпрес.

Над 1,5 милиона души са се записали за имунизация посредством профилираната електронна платформа, от които близо 500 000 попадат в категорията " общо население ", заяви в неделя министър председателят Флорин Къцу. Той уточни, че насрочването за час за имунизация става доста елементарно - онлайн или посредством прът център, след което искащите получават нотификация за свободните места в центъра, който са избрали, съобщи Българска телеграфна агенция.

Премиерът сподели, че имунизацията не е наложителна, само че е " единственото решение за допустимо най-скорошно връщане към нормалността ".

Списъците за чакащи за имунизация по окръзи ще се отварят през днешния ден поетапно след 9,00 ч., с цел да се обезпечи обикновено действие на платформата.

Съгласно националната тактика за имунизация са избрани три предпочитани групи: хора на възраст над 65 години и лица с хронични болести, работещи в основни сфери за действието на страната и общо население.

Всеки човек има опция да се запише за имунизация, а в случай че в определения от него център няма свободни места, попада в лист на чакащите. Всеки център разполага с места за имунизация и за трите категории население, а редът на насрочване за имунизация зависи от степента на запълване на местата в предпочитаните групи.

Ваксинацията против КОВИД-19 в Румъния стартира на 27 декември. В страната се ползват утвърдените в Европейски Съюз ваксини - Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека.

По данни на Националния център за съгласуваност на имунизационните действия до през вчерашния ден в това число са сложени 2 160 564 дози на 1 447 357 души, от които 734 150 са ваксинирани с първа доза, а 713 207 - с двете дози. Днес в страната се чака да дойдат още 224 640 дози ваксина на Пфайзер/Бионтех.

За съпоставяне, в България досега поставените дози ваксини от другите производители са 338 879.

Населението на Румъния е 19,41 милиона души, т.е. три пъти по-голяно то това на страната ни, само че поставените ваксини са 6 пъти повече.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР