Днес в Полша се произвеждат президентски избори, на които настоящият

...
Днес в Полша се произвеждат президентски избори, на които настоящият
Коментари Харесай

Поляците избират президент

Днес в Полша се създават президентски избори, на които актуалният държавен глава Анджей Дуда ще се опита да завоюва втори мандат, оповестяват международните организации.
Гласуването стартира в 7 ч. локално време и ще продължи до 21 ч. локално време.

Предизборната акция беше много необикновена, защото се организира в интервала на разпространяването на пандемията от ковид. През март претендентите трябваше да спрат срещите с гласоподавателите.

За президентския пост в Полша има 11 претенденти. Сегашният държавен глава Анджей Дуда е подкрепян от ръководещата партия "Право и правдивост ". Основният му противник е кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който пък е претендент на водещата опозиционна партия "Гражданска платформа ". Сред претендентите са и журналистът Шимон Холовня, водачът на Полската селска партия Владислав Кошиняк-Камиш, Кшищоф Босак от партията Конфедерация "Свобода и самостоятелност " и претендентът на левите сили Роберт Бедрон.
Ако никой от претендентите не събере над 50% от гласовете, след две седмици ще има втори тур. В него ще вземат участие двамата претенденти, събрали най-вече гласове на първия тур.

Според последните социологически изследвания съвсем несъмнено ще има и втори тур. Прогнозите дават 40% за Дуда и 29% за Тшасковски. Според анализаторите най-вероятно двамата ще се борят за президентския пост на втори тур.

Полша е унитарна страна. С население от 38 милиона души тя се подрежда на 37-то място в света по население и като 6-ата най-многолюдна страна членка на Европейския съюз.

След разпадането на Източния блок Полша е представителна народна власт. Формата на ръководство е полупрезидентска република (премиерско-президентска система). Президентът е държавен глава и има мандат от пет години и право на едно преизбиране. Той назначава министрите съгласно предложенията на министър-председателя.

Настоящият президент е Анджей Дуда.

На 24 май 2015 година той завоюва втория тур като претендент на дясната националноконсервативна партия "Право и правдивост ". Тогава Дуда събра 51.55% от вота на гласоподавателите и победи Бронислав Коморовски, който тогава беше президент на Полша.

Петгодишният мандат на Анджей Дуда стартира на 6 август 2015 година, след полагане на клетва пред Народното събрание. Същият ден Анджей Дуда става и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Република Полша.

Изпълнявайки длъжността президент, Анджей дуда остава деен консуматор на обществените мрежи. Сам поддържа персоналния си профил в Twitter като разгласява информация за работата му, а също свободни мнения и фотоси от вида селфи.

Законодателните функционалности се извършват от двукамарния парламент, който се състои от 460-членния Сейм (долната камара) и 100-членния Сенат (горната камара). Според конституцията на Полша, призната през 1997 година, в Народното събрание, като се изключи две обезпечени места за дребни етнически партии, могат да вземат участие единствено политически партии, получили най-малко 5% от гласовете на гласоподавателите.

Изпълнителна власт има Министерски съвет отпред с министър-председател, нормално представител на болшинството в Сейма.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР