Днес в Пловдив беше отбелязана 168-та годишнина от рождението на

...
Днес в Пловдив беше отбелязана 168-та годишнина от рождението на
Коментари Харесай

Пловдив почете 168-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

Днес в Пловдив беше маркирана 168-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред постройката на Община Пловдив. В тържественото честване участваха боен духов оркестър, внушителен взвод, венценосци и представители на комитет „ Родолюбие “.

Строят бе признат от генерал-майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции “. Слово за държавника произнесе Йордан Иванов – Областен шеф на област Пловдив.


Водещ на церемонията бе артистът от Драматичен спектакъл Пловдив - Стефан Попов, който напомни в своето художествено встъпление, че Иван Салабашев – различен фамозен политик от това време, заемал и поста финансов министър в държавното управление на Стефан Стамболов е написал в спомените си: „ …Веднъж Стамболов и аз, когато бяхме още на власт, говорихме посред си… стана дума за някои велики мъже от всякакви страни и всякакви времена, които народът им ги е ненавиждал през живота им, а след гибелта им е въздигал монументи. По едно време Стамболов се позамисли малко и по-късно сподели, че той е твърдо уверен, че неговото дело ще бъде един ден добре разбрано и оценено единомислещо от целия български народ. “

За да почетат 168-та годишнина от рождението на Стамболов и да поднесат венци и цветя, на церемонията участваха Кметът на Пловдив Здравко Димитров, народните представители Венцислава Любенова и Николай Ангов, Председателят на ОбС-Пловдив инж. Александър Държиков, Лъчезар Бакърджиев – заместител регионален шеф на област Пловдив, заместник-кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, кметовете на регион „ Централен “ Георги Стаменов, на „ Северен “ Стоян Алексиев, на „ Западен “ Димитър Колев, на „ Тракия “ Костадин Димитров, заместник-кметът на „ Южен “ Панко Енев, общински съветници, шефове на общински предприятия, представители на общинската администрация, политически партии, публични организации, медии и жители.


Сред гостите бяха някогашният кмет на Пловдив (1995-1999) Спас Гърневски, който е основател на построяването на паметника и за наименуването на площада пред постройката на общината на името на Стефан Стамболов, и Андон Андонов – Областен шеф на област Пловдив в мандат 1998-2002 г.  


Вижте цялостния текст на словото на Областния шеф на област Пловдив Йордан Иванов:  
Пловдив уважи 167-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов (СНИМКИ)
Днес в Пловдив беше маркирана 167-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред постройката на Община Пловдив...
Прочети повече
Уважаеми господин Кмет на Община Пловдив, уважаеми господин Председател на Общински съвет,

скъпи съграждани,

Хайдутин, бунтовник, общественик.

Стефан Стамболов по извънреден метод комбинира смелостта, огромните фантазии и откровената непреклонност в себе си. В целия му живот и социална работа, той сплотява тези качества и в случай че има едно общо във всичките му дейности - това е смелостта да отстоява своята позиция и комбинирана с родолюбие да извоюва ново място за народа си на европейската политическа карта.

Общоприета норма в оценяването на политическите водачи в целия свят е следенето на мястото и позицията, в която се е намирала тяхната страна при започване на публичната им активност и в края на политическия им път.
Борбата против " рубладжиите " стартира още при Стамболов
Шпионският скандал от началото на седмицата още веднъж раздели обществото на русофили и русофоби, българофили и българофоби. Защо? След кат...
Прочети повече
Когато Стамболов начева своите битки по “народното дело ”, българите са към момента под османската власт, само че към този момент мечтаят да имат своя самостоятелна страна и достолепие, равно на другите европейски нации. 20 години по-късно, когато Стамболов слиза от политическата сцена, българите са свободни, въпреки и към момента да нямат цялостна самостоятелност, имат обаче нова стопанска система, имат мощен дух за триумф, имат и горделивост - след Съединението, след Сливница и Пирот. Положението след неговото ръководство е по-добро, България става друга. Стамболов е олицетворението на духа на ослепителен национализъм и мъжество за строеж на нова България.

Някой може да попита за какво е толкоз огромно мястото на Стамболов в нашата история? Той се постанова над другите колоси на неговото съвремие - Каравелов, Стоилов, Радославов, като демонстрира неповторима воля за триумф и, че не е човек, който се отхвърля елементарно.

След гръмовните триумфи на Съединението и Сръбско-Българската война, младото Княжество е изправено пред съдбовна рецесия.

През 1886 година Княз Александър I е заставен да абдикира. Действащата система на интернационалните връзки не е на българска страна. От една страна, Русия ни преглежда като съвсем своя благосъстоятелност, от друга - Париж, Берлин и Виена ни нямат доверие заради близостта с Русия след Освобождението. След самостоятелния акт на Съединението, който първи демонстрира на света, че България може и ще пази сама своите ползи, страната ни става обект на съветска намеса, за ново връщане в плътната орбита на Санкт Петербург. Опасността от директна окупация е налице. В този съдбоносен миг точно Стамболов е индивидът, който поема тежките решения в своите ръце. Избран е нов български монарх, националната сигурност е предпазена, Стамболов поема кормилото на страната с увереност за промени и обнова, което си проличава по думите му:  

“И за опашката на дявола ще се хвана, в случай че би трябвало, само че ще изтегля България! ” 
Заловиха създателя на похищението против паметника на Стамболов в Пловдив
43-годишен мъж е арестуван за похищението против паметника на Стефан Стамболов в центъра на Пловдив нощес. Това оповестиха от пресцентъ...
Прочети повече
Управлението на Стамболов е образец за всички политици, надалеч отвън нашия български и балкански небосвод. В този смисъл Стамболов е важен в международен мащаб, методът на ръководство, докарал една изостанала турска провинция до ситуацията на съвременна европейска страна, е реалност, който заслужава да бъде изучаван като извънреден образец. За 7 години като министър-председател, Стамболов съумява да построи, модернизира и даде живот на стотици институции, хиляди километри пътища, съумява да утвърди мястото на България на Балканите, само че и на огромната геополитическа карта на Европа. Той е общественик, който ясно осъзнава, че стратегическото място на България я прави значима за всички и безспорно се постанова да гради смела и самостоятелна външна политика, с цел да резервира България свободна. Националният интерес за Стамболов не е ефимерно разбиране, а всекидневна политика, той е въплъщение на фактор, който отличава политиците от огромните държавници - на всички места и постоянно Стамболов си залага кожата в играта. И като бунтовник, и като общественик. Не се тормози да е в спор с който и да е, щом националният интерес го изисква.

В днешно време - мъчно, преходно, точно такива хора са нужни - изпълнени с кураж, храброст, подготвени да се изправят против компликациите, без значение каква е политическата и персонална цена, която ще платят. Стамболов ни демонстрира и друго значимо нещо. Че не би трябвало да те е боязън да разчистиш, с цел да върви държавната работа. Когато някой не се оправя с ръководството, когато вреди на страната, бюджета, на обществото, бива изхвърлен. И в случай че през XIX век е нямало актуалните конституционни и юридически оръжия, то през днешния ден може да заявим, че има подобен инструмент, има подобен способ. И той се назовава правда, господство на правото над персоналния интерес, над неприятното ръководство, над злоупотребата и слугинажа. Прилагайки на всички места правда, ръководството може да е заслужено и да носи благополучие на нацията.  

Хайдутин, бунтовник, общественик

Смелост, огромни фантазии и непреклонност - толкоз значими качества постоянно, толкоз незадоволителни всеки път. Този монумент и този площад би трябвало да ни припомнят всеки ден за мощта и величието на волята на Стефан Стамболов за обнова, строеж и свястно прилагане на властта, дадена от народа.

Благодаря ви!

Още от ПЛОВДИВ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР