Днес в Пловдив беше отбелязана 167-та годишнина от рождението на

...
Днес в Пловдив беше отбелязана 167-та годишнина от рождението на
Коментари Харесай

Пловдив почете 167-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

Днес в Пловдив беше маркирана 167-та годишнина от рождението на на едноименния площад пред постройката на Община Пловдив. В тържественото честване участваха боен духов оркестър, внушителен взвод, венценосци и представители на комитет „ Родолюбие “.
" Цялата държавническа активност на Стамболов трансформира условията на деня в заръка за десетилетия. В историята на Третата българска страна няма общественик, който по този начин компактно и по този начин релефно посредством своето дело да е обобщил толкоз дълготрайно българската национална тактика ". Това означи в словото си Мария Пашкулева, учител по история в Хуманитарна гимназия " Св.Св. Кирил и Методий ", Носител на почетен знак за принос в одобряването на филантропичните науки.
 Борбата против рубладжиите стартира още при Стамболов Борбата против " рубладжиите " стартира още при Стамболов
Шпионският скандал от началото на седмицата още веднъж раздели обществото на русофили и русофоби, българофили и българофоби. Защо? След кат...
" Независимо от минусите му няма подозрение, че общественик като Стефан Стамболов е безпределно нужен в комплицираните политически игри и през днешния ден. За страдание след гибелта му се оказва, че просто липсват политици от неговия сан. Сред строителите на нова България Стамболов е несъмнено най–ярката фигура. Ревностното национално самочувствие и себеуважение, които демонстрира в общуването си с непознати дипломати, политици и короновани особи, защитавайки българските ползи, са заслужен образец за нас и през днешния ден ", сподели още Мария Пашкулева.
Водещ на церемонията бе артистът от Драматичен спектакъл Пловдив - Стефан Попов, който напомни в своето художествено встъпление, че Стамболов е създател на текста на марша „ Не щеме ний благосъстояние “, който става химн на революционното придвижване. Пеят я народните представители по време на Първото национално заседание на Оборище. Пее я въстаналият народ в Панагюрище, пеят я Ботевите четници от Козлодуй до Стара планина. Пеят я и бойците, отбраняващи родината ни при Сливница. Текстът звучи настоящо даже и през днешния ден.
За да почетат 167-та годишнина от рождението на Стамболов и да поднесат венци и цветя, на церемонията участваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, националният представител и някогашен кмет на Пловдив (1995-1999) Спас Гърневски, който е и основател на построяването на паметника и за наименуването на площада пред постройката на общината на името на Стефан Стамболов, заместител регионалният шеф Евелина Апостолова, ръководителят на Общински съвет Пловдив инж.Александър Държиков, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.
Пред паметника пристигнаха още кметовете на региони – Георги Стаменов на " Централен “, Димитър Колев на " Западен “, Иван Стоянов на " Източен “, Стоян Алексиев на " Северен “, Костадин Язов на " Южен “, заместник-кметът на „ Тракия “ Веселина Стоянова, общински съветници и медии. Сред гостите бе и инж. Иван Тотев - кмет на Пловдив (2011-2019) и Андон Андонов – Областен шеф в мандат 1998-2002 година Строят бе признат от полковник Костадин Добрев – пълководец на 110-ти логистичен полк.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР