Днес в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург ще

...
Днес в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург ще
Коментари Харесай

ЕП обсъжда доклада “Станишев” за България в Шенген с всички граници

Днес в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург ще се организира спор по специфичния отчет за приемането на България и Румъния в Шенген, иницииран от българският евродепутат и водач на ПЕС Сергей Станишев. Това оповестиха от пресофиса на Сергей Станишев.

С този отчет Европейският парламент ще изиска цялостното приемане на България в Шенгенското пространство по едно и също време със сухопътни, морски и въздушни граници. Гласуването ще се организира във вторник, а през ноември текстът към този момент получи поддръжка в комисията на Екологичен потенциал по вътрешни работи с 36 гласа „ за “ и 4 „ срещу “.

Инициативата на Станишев е реакция на лансираната в последната година концепция от консервативни и демократични държавни управления в Европейски Съюз за отчасти участие на България и Румъния в Шенген и поетапно присъединение първо с въздушни и морски граници, а на по-късен стадий със сухопътни. “Идеята, наподобява, среща утвърждението на ръководещите в България, само че болшинството в Европарламента е изрично, че такова развиване би било неприятен казус с неподходящи последствия за свободното придвижване в Съюза”, уточни Станишев.

В текста на отчета Станишев напомня, че поетапното приемане би било мощно политически и стопански неизгодно за България, би затруднило използването на новите европейски системи за сигурност в страната и рискува отлагането на повдигането на контрола по сухопътните граници за неопределеното бъдеще при неопределени критерии.

Въпреки очертаващата се съпротива на крайнодесни и консервативни евродепутати, се чака отчетът да бъде признат с огромно болшинство в пленарна зала.

Докладът е част от поредицата начинания на Станишев и Групата на социалистите в Екологичен потенциал, целящи да върнат тематиката в дневния ред на европейските институции и да рестартират процеса за присъединението на страната ни към Шенген.

Сред тях са препоръчаният от Станишев спор в пленарна зала на Екологичен потенциал през декември 2017г., ръководеното от него чуване в границите на комисията по вътрешни работи в Екологичен потенциал на тематика „ Бъдещето на Шенген “ през февруари 2018 година, както и инициирана от него конференция по тематиката в Хърватия през юни 2018 година

През май 2018 година пък беше гласуван и първият годишен отчет на Екологичен потенциал за действието на Шенгенското пространство, в който с общи старания на български и румънски евродепутати бяха признати текстове в поддръжка на двете страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР