Днес в Перник могат да си „честитят” баня след седмичен

...
Днес в Перник могат да си „честитят” баня след седмичен
Коментари Харесай

Що за дилема пред перничани – да се къпят или да дишат!

Днес в Перник могат да си „ честитят” баня след седмичен режим, заради решение на локалната Топлоелектрическа централа, която спря парното на жителите на емблематичния миньорски град. Това пък стана, тъй като Регионална инспекция за опазване на околната среда откри тонове плява, която назовават „ биомаса”, която горели в ТЕЦ-а примесена с въглища. Преди 7 дни за следващ път перничани изпищяха от отровната воня, която редовно ги мори, само че наподобява към този момент са станали резистентни на отровите, които дишат.

Няма никаква вест в от дълго време известния факт, че огромните градове освен у нас, само че и на всички места по света са „ арестанти” на мръсния въздух. С този проблем се борят доста световни организации, само че към този момент без особени триумфи. По данни на Световната здравна организация /СЗО/ за Стария континент, най-замърсен е въздухът в градовете от Централна и Източна Европа, а в частност - нашата блага родина води в срамната ранглиста. Този проблем съществува от дълго време, само че едвам преди 2 години стартира общественото му разискване. Тогава стана ясно, че страната ни е отличник в Европейския съюз по смъртни случаи, породени от нечистия въздух. Стана ясно, че фините прахови частици (ФПЧ) са причина за преждевременната гибел на близо 13 хиляди българи - това демонстрират данните на Европейската организация по околна среда.



Днес в ефира на Нова тв бе оповестено, че стартира стартирането на 4-и парогенератор на пернишката Топлоелектрическа централа Република, заяви самият изпълнителен шеф Любомир Спасов. Той разясни, че „ Топлофикация” Перник е изпълнила предписанията на Регионална инспекция за опазване на околната среда и сламата се изнася от сдружението. Щели да я карат в Сливен. Тези дни може да чакаме и хората оттова да бъдат сложени пред перверзната алтернатива – кое е по-добре - да дишат чист въздух или да имат топла вода да се къпят и перат. Този анормален нашенски проблем се случва в 21 век и това, меко казано, е необичайно.

Служителката от районното поделение на Министерството на околната среда и водите в Перник Анелия Дренска разясни пред Нова тв, че локалната „ Топлофикация” е едно от многото предприятия, проверявани във връзка със сигнали за замърсявания на въздуха. Продължават инспекциите и на други сдружения. В Топлоелектрическа централа „ Република” ще има 24-часови наряди на чиновници на локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда. Според перничани, след краткотрайното прекъсване на двата генератора на пернишката топлофикация въздухът над града се е изчистил.

Няма за какво да се шикалкави и отхвърля, че в последните дни се надигна заплашителен, само че обективен писък против горенето на боклуци, които се докарват от Италия, в няколко ТЕЦ-а в страната. По този мотив се активизираха и служителите от ековедомството, които неизвестно за какво и по какъв начин, но постоянно съумяват да замазват скандалните случаи, когато стане някой гаф и се замърсява въздуха и околната среда.

Вие в миналото да сте чували самопризнание за прям гаф, изработен от някого в тази посока?! Надали. Защото така наречен контрольори, които ние, жителите, устояваме са му намерили цаката и постоянно се оправдават с някакви тъпи наставления и впрочем нищонезначещи документи на хартия. На чиновническия фронт в Министерство на околната среда и водите очевидно постоянно всичко е умерено, тъй като не са изправени пред шантавата опция дали да се изкъпят през днешния ден, или да дишат воня на бакелит и други. като перничани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР