Днес в Перник е обявена грипна епидемия. До второ нареждане

Днес в Перник е обявена грипна епидемия. До второ нареждане ...

Официално: Обявиха грипна епидемия в Перник.


Днес в Перник е обявена грипна епидемия. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактичните имунизации.

От Районната здравна инспекция са разпоредили на директорите на болниците при необходимост да подсигурят допълнителни легла за вътрешните отделения.

Дните 15, 16 и 17 януари са обявени за неучебни на територията на областта, посочва Bulgaria ON AIR.

В същото време се увеличават болните в други области на страната. Повишен брой регистрирани заболели има във Варна, София, Благоевград, както и Пловдив, където се ограничават свижданията в болниците.

Най-засегнати са децата и подрастващите, а медиците съветват, ако симптомите не утихнат в рамките на първите 24 часа, задължително да бъде посетен личният лекар. А най-често болестта протича с кашлица, температура и хрема.

Междувременно директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че заболелите от грип по негови изчисления в последната седмица са към 48 000 души в страната.

Проф. Кантарджиев каза още, че в момента в София още не е епидемична обстановката за грип, но очаква до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки.

 
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg