Днес в Областна администрация се състоя среща на част от

...
Днес в Областна администрация се състоя среща на част от
Коментари Харесай

В Стара Загора се състоя среща на част от състава на Областния медицински съвет с ресторантьори

Днес в Областна администрация се състоя среща на част от състава на Областния медицински съвет с ресторантьори от Стара Загора.

На нея участваха регионалният шеф проф. Наско Василев, шефове на болнични заведения, доктор Станимир Станков, шеф на РЗИ и доктор Таня Перчемлиева, шеф на  дирекция „ Надзор на заразните заболявания “, доктор Жулиета Здравкова, шеф на РЗОК. 
Повод за срещата беше поставеното през вчерашния ден пред регионалния шеф искане от страна на притежатели на заведения признатите със заповед на РЗИ от 25 януари ограничения за ограничение на работното им време до 22 ч. и работа с потенциал на 50% да бъдат анулирани. 
Д-р Станков показа последните данни за заболяемостта от COVID-19 в Старозагорска област, които демонстрират продължаващо повишаване на броя на заболелите и увеличение на  заетите кревати за заболели от ковид в лечебните заведения. Данните сочат, че към 28 януари заболяемостта е 1943.38 на 100 000. Д-р Лисичков, шеф на ДКЦ 1, заяви, че в последните дни над 45% от направените в центъра проби за ковид се оказват позитивни, а през вчерашния ден този % е минал 50.
Проф. Йовчо Йовчев, изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Проф. доктор Ст. Киркович “, изясни, че повече от 80% от детските кревати са заети. При леглата за възрастни този % е малко по-нисък. В момента в болничното заведение от ковид се лекуват 32 деца, като измежду тях има и такива с тежка дихателна непълнота. Във връзка с увеличаващия се брой и на заболелите възрастни в здравното заведение са открити нови 20 кревати за заболели от ковид. Броят на интензивните кревати е 12, като през вчерашния ден броят на интубираните възрастни пациенти е бил 9. В болничното заведение в Казанлък интензивните кревати са 6 и всички са заети. При потребност пациенти ще бъдат пренасочвани към УМБАЛ. 
При тази картина на заболяемостта участниците в Областния медицински съвет бяха безапелационни, че наложените според наредбите на Министерството на здравеопазването ограничения са съответни и няма по какъв начин да бъдат анулирани, най-малкото тъй като това би било в несъгласие с Националния действен проект за справяне с пандемията.   
Ресторантьорите от своя страна акцентираха на обстоятелството, че браншът търпи големи загуби от наложените ограничения и все по-трудно става задържането на личен състав и изплащането на заплати на служащите. Те желаеха прекосяване на цялостно работно време с цялостен потенциал, при съблюдаване на разпоредбите  за зелен документ. 
В края на диалозите доктор Таня Перчемлиева предложи в средата на идната седмица още веднъж да се реализира среща сред представители на Областния медицински съвет и ресторантьори. При наблюдение на спад на заболяемостта, тогава да се обмисли и разиска вероятно намаляване на ограниченията, касаещи заведенията. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР