Днес в НСА се състоя дискусионен форум Жените и спортът

...
Днес в НСА се състоя дискусионен форум Жените и спортът
Коментари Харесай

Весела Лечева: Все още има стереотипи, че спортът е създаден за мъжете


Днес в НСА се състоя спорен конгрес " Жените и спортът - провокации и достижения преди Олимпийските игри в Париж 2024 ". В него изтъкнати наши първенци, треньори и деятели сложиха фокус върху една от водещите тематики за Международния олимпийски комитет и спортното придвижване - пълноправното присъединяване на дамите в спортни надпревари, в треньорската специалност, като експерти, ръководители на клубове и федерации. Той се организира по самодейност на Весела Лечева, която е ръководител на Българския стрелкови съюз и някогашен длъжностен състезателен министър.

„ Радвам се, че управлението на НСА одобри нашата концепция за тази конференция. Преди няколко дни по отношение на Международния ден на дамата, президентът на МОК - Томас Бах, означи, че на идните олимпийски игри в Париж ще има идентичен брой дисциплини за мъже и дами. За съпоставяне - на Олимпиадата преди 120 години единствено 2 % от участниците са били дами.

Идеята ни за този конгрес бе тези, които имаме доста положителни кариери като състезатели, треньори и ръководители, да споделим триумфите на дамите, които се борят с всички провокации и стигат до върховете в спорта.

Въпреки огромните крачки, които се направиха, към момента се влага малко в това дамите да вземат участие интензивно и равноправно в ръководството на спорта. Все още има стандарти и предубеждения, че спортът е за мъжете, изключително в някои дисциплини. А у нас достиженията на дамите в спорта са доста по-сериозни - последните олимпийски медалисти за България са най-вече дами. Пожелавам триумф на всички, както и да трансферират своята сила и на мъжете, с цел да спечелим повече медали в Париж “, съобщи пред медиите Лечева.

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР