Днес, в навечерието на неформалната среща на лидерите, която ще

...
Днес, в навечерието на неформалната среща на лидерите, която ще
Коментари Харесай

ЕК иска реформи в органите на управление на Евросъюза

Днес, в навечерието на неофициалната среща на водачите, която ще се организира на 23 февруари 2018 година, Европейската комисия показва редица на практика стъпки за възстановяване на успеваемостта на активността на Европейския съюз и връзката сред водачите на институциите на Европейски Съюз и европейските жители, оповестява Inews.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: С пътната карта от Братислава, с Римската декларация и в този момент с програмата на водачите Европа с право бе ориентирана към основаването на Съюз, който реализира съответни и осезаеми резултати за своите жители по въпросите от голяма важност за тях. Трябва да продължим в тази посока. Винаги съм казвал, че формата би трябвало да следва функционалността – в този момент не е време за продължителни разисквания на институционална промяна или смяна на Договора. Съществуват обаче редица стъпки, които можем да предприемем, с цел да работим още по-ефективно за осъществяване на нашите съществени цели. Има доста благоприятни условия, само че задачата би трябвало да е една и съща – основаване на Европа на резултатите.

Водещи претенденти: надграждане върху опита с " шпиценкандидатите " от 2014 година

Изборният развой през 2014 година докара до подсилване на връзките сред трите институции на Европейски Съюз и до възстановяване на успеваемостта на активността им. Той им оказа помощ да се обединят към обща работна стратегия за петгодишния мандат. Това даде опция на Комисията на Юнкер да работи по по-политически метод и да насочи напъните си към областите, където Съюзът реализира най-хубави резултати, като остави останалото на страните от Европейски Съюз.

През 2017 година в своята тирада за положението на Съюза ръководителят Юнкер съобщи, че опитът с водещите претенденти от 2014 година би трябвало да продължи. Днес Европейската комисия показва по какъв начин този развой може да бъде усъвършенстван въз основа на настоящите Договори, като се зачита равновесието сред институциите на Европейски Съюз и сред страните членки. Политическите партии се приканват по-рано да дефинират своите водещи претенденти – преди края на 2018 г, и да стартират по-рано акцията. Това ще даде на гласоподавателите по-голяма опция да се срещнат с претендентите и техните политически стратегии.

Комисията също по този начин предлага връзката сред националните и европейските партии да стане по-видима. Политическите партии на национално ниво следва по-ясно да показват с кои европейски партии са свързани, да вземем за пример като употребяват техните логота в предизборните си материали. Те следва също по този начин ясно да заявят позицията си по значими европейски въпроси и да кажат в кои политически групи в Европейския парламент имат намерение да вземат участие и какъв е техният избор за ръководител на Европейската комисия.

Състав на Европейския парламент и Европейската комисия

Лидерите в Европейския съвет би трябвало да решат – въз основа на предложение на Европейския парламент – какъв ще е съставът на Европейския парламент за мандата от 2019 до 2024 година и какво ще се прави с местата, освободени от Обединеното кралство. Един от разновидностите е избран брой от тези места да се резервира за транснационален изборен регион. Въпреки че напълно неотдавна в резолюция (от 7 февруари) Европейският парламент гласоподава да не насочва апел за основаването на транснационален изборен регион, той остави вратата отворена за бъдещи диспути. Редица страни членки наскоро показаха поддръжка за тази концепция, до момента в който други показаха своето противоречие с нея. Наличието на транснационален изборен регион би могло да докара до подсилване на европейското измерение на изборите, защото на претендентите ще се даде опция да доближат до повече жители в цяла Европа. От друга страна, депутатите нормално съставляват и поддържат връзка тясно с гласоподавателите, които са ги избрали на локално или национално ниво, както от съображения за отчетност, по този начин и с цел да могат да повдигат въпроси, които са значими за техните гласоподаватели. Комисията утвърждава концепцията за транснационални листи, само че за това ще са нужни единомислещото единодушие на Съвета и промени в изборните закони във всички 27 страни от Европейски Съюз до идната година, с цел да могат да бъдат приложени за изборите през 2019 година

Колегиумът на членовете на Комисията сега се състои от 28 членове – по един от всяка страна членка, в сходство с Решението на Европейския съвет от 22 май 2013 година Преди да бъде назначена идната Европейска комисия, водачите би трябвало да решат дали да запазят правилото за един член от всяка страна от Европейски Съюз или да създадат Комисията по-малка. На доктрина, в случай че изпълнителният орган е по-малък, той ще е по-ефективен в работата си, по-лесно ще се ръководи и ресорите ще могат да се разпределят по-балансирано. В същото време, в случай че Комисията е по-малка, това би означавало, че някои страни членки няма да са показани на политическото ниво на институцията и ще изгубят преимуществото от поддържането на пряк канал за политическа връзка със своите жители и национални органи.

Един ръководител на Комисията и Съвета

В речта си за положението на Съюза през 2017 година ръководителят Юнкер за пръв предложи концепцията за ръководител с двойна функционалност. Ако един човек заема двете длъжности – ръководител на Европейския съвет и ръководител на Европейската комисия – структурата на Съюза може да стане по-ефективна. Това е допустимо според настоящите Договори. За сходна двойна функционалност не е належащо двете институции да се слеят. Председателят на Европейската комисия към този момент е член на Европейския съвет и нито един от двамата ръководители не гласоподава на съвещанията на Европейския съвет. Тяхната роля е да поучават, да дават принос въз основа на работата на подчинените им служби, да оказват помощ за построяването на мостове и да търсят допирни точки.

Граждански разговори

Европейската комисия провежда постоянно цивилен разговори с присъединяване на членове на Комисията, Европейския парламент, национални държавни управления, локални и районни органи и представители на гражданското общество. От 2012 година насам са извършени съвсем 500 такива публични полемики на 160 места. Комисията ще усили честотата им в интервала до изборите за Европейски парламент през май 2019 година, като задачата е да се състоят още към 500 прояви. Комисията също по този начин приветства самодейностите на обособените страни от Европейски Съюз за образуване на лични национални диалози с жителите по отношение на бъдещето на Европа и е подготвена да предложи поддръжка, когато това е допустимо, да вземем за пример като свърже сходни диалози с онлайн консултацията за бъдещето на Европа, която може да продължи до 9 май 2019 година Комисията ще показа опита си с страните членки.

Контекст

Представените през днешния ден хрумвания и разновидности са директни следващи дейности по отношение на отчета на Европейската комисия (от 8 май 2015 г.) по отношение на изборите за Европейски парламент през 2014 година В него бе стихотворец ангажимент за установяване на способи за по-нататъшно усилване на европейското измерение и демократичната легитимност на процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, както и да се проучат по-задълбочено аргументите за ниската изборна интензивност в някои страни от Съюза и да се потърси решение на казуса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР