Днес в Народното събрание се провеждат важни дебати, свързани с

...
Днес в Народното събрание се провеждат важни дебати, свързани с
Коментари Харесай

НС обсъжда: Оборудването на АЕЦ „Белене“, еднократна помощ от седем заплати за родителите и „изборния туризъм“

Днес в Народното събрание се организират значими диспути, свързани с продажбата на оборудването от АЕЦ „ Белене “ на Украйна и законови промени, целящи да сложат завършек на така наречен „ избирателен туризъм “. Тези тематики засягат както енергийния бранш, по този начин и сигурността на изборния развой в България.

Продажба на оборудването на АЕЦ „ Белене “ на Украйна

Един от главните въпроси на дневен ред е планът на решение за продажбата на съоръжение, обвързвано с плана за атомната централа АЕЦ „ Белене “. Проектът е импортиран от парламентарните групи на ГЕРБ и Движение за права и свободи и цели да разпореди на министъра на енергетиката осъществяване на договаряния с украинския енергиен министър. Целта на тези договаряния е да се уреди продажбата на профилирано съоръжение, което е предопределено за АЕЦ „ Белене “ и е благосъстоятелност на Националната електрическа компания.

Предвидено е и актуализиране на пазарната оценка на оборудването , като последната такава е направена през август 2023 година Продажбата е част от дълготрайна тактика за усъвършенстване на енергийния бранш на страната.

Промени в Закона за гражданската регистрация и битка с „ изборния туризъм “
Друг основен законопроект, импортиран от партия „ Възраждане “, планува промени в Закона за гражданската регистрация, ориентирани към справяне с феномена на „ изборния туризъм “. Основната мярка е основаването на комисия, която ще ревизира адресните регистрации и ще се стреми да предотврати фиктивни регистрации преди избори.

Тази процедура води до всеобща корист , когато на еднакъв адрес се записват огромен брой хора, чиято цел е да повлияят на изборните резултати. Промените ще разрешат на притежателите на парцели да изискват изтриване на регистрациите на лица, които не живеят на посочения адрес.

Други законодателни начинания

Освен тези значими въпроси, Народното събрание преглежда и промени в Закона за персоналната помощ, препоръчани от партия „ Възраждане “. Те плануват разширение на достъпа до персонална помощ за лица, които нямат ТЕЛК решения, само че са с влошено здравословно положение и нуждаят се от непозната помощ.

Промени се разискват и в Закона за фамилните помощи за деца , препоръчани от Българска социалистическа партия. Законопроектът предлага еднократна помощ в размер на седем минимални работни заплати за всяко второ или трето дете, родено от работещи родители, обезпечени най-малко две години обратно.

Най-високоплатеният наемник в България е получил 38 милиона за година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР