Днес в Москва се извършва погребението на последния лидер на

...
Днес в Москва се извършва погребението на последния лидер на
Коментари Харесай

Русия се сбогува с Михаил Горбачов - последният съветски лидер

Днес в Москва се прави погребението на последния водач на Съветския съюз Михаил Горбачов.

Церемонията се прави без държавни почести и без наличието на президента Владимир Путин. Горбачов, който умря във вторник на 91-годишна възраст, ще бъде заровен на Новодевическото гробище в Москва до брачната половинка си Раиса. Преди това ще има обществена траурна гала в Колонната зала в Дома на съюзите, намираща се покрай Кремъл, която се употребява за държавни погребения още от руско време.

Преди началото на погребението, носачи подвигнаха ковчеаг на Горбачов, затрупан с трицветното съветско знаме.

Гледайте церемонията онлайн:



Отсъствието на Путин от събитието не беше изненада, защото президентът, който е бил дълготраен офицер от разузнаването на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), счита разпадането на на Съветския съюз за " геополитическа злополука " - решение, инициирано точно по време на ръководството на Горбачов.

Последният руски водач се трансформира в воин на Запада, тъй като разреши на Източна Европа да се отърси от повече от четири десетилетия комунистически надзор, разреши на Източна и Западна Германия да се обединят и подписа контракти за надзор на въоръженията със Съединени американски щати. Но когато 15-те руски републики се възползваха от същите свободи, с цел да изискат своята самостоятелност, Горбачов беше безпомощен да предотврати разпадането на Съюза през 1991 година - шест години откакто стана негов водач.

Много западни държавни и държавни ръководители, които може би щяха отдадат персонално своите почести, не участват, възпрепятствани от пропастта в връзките сред Москва и Запада поради войната в Украйна. Вместо това съветски жители ще преминат около отворения ковчег на Горбачов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР