Днес в Министерския съвет бе проведена работна среща с кмета

...
Днес в Министерския съвет бе проведена работна среща с кмета
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Ще намалим финансирането за София в Плана без да застрашим следващия етап на метрото

Днес в Министерския съвет бе извършена работна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния екип. На нея адресирахме проблемите, които намираме в разпределянето на европейските средства в страната, което се отразява директно на нейното развиване. Това съобщи вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов.

" За следващ път декларирам изрично, че логиката на моята позиция във връзка с финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте региона на страната ни са измежду най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада измежду тях, а продължава да получава несъразмерно огромна част от средствата и парите ще бъдат понижени ", съобщи Пеканов.

Пеканов и експертният му екип показаха, че е сериозна неточност за общата тактика на страната административното задържане на София в Югозападния регион за обмисляне. Преобладаващата част от столиците в Европейски Съюз са отделени в независими стопански региони. Единствено България продължава да не следва този метод за да подсигурява повече средства особено за столицата. Решението да не се извади област София от Югозападния регион от предходното държавно управление за идния програмен интервал ни вещае надлежно спомагателни проблеми и рискува парите за останалите обитаеми места от Югозападния регион.

Според Пеканов в столицата не е открит резистентен модел на финансиране на инфраструктурните планове и до известна степен е научена да получава " безвъзмезден обяд ". Европейските институции от години ни споделят, че това би трябвало да спре и че парите, които ни дават, би трябвало да отиват за доближаване, а не предпочитано за единствения ни регион, който се оправя малко по-добре. Съответно точно той би трябвало да търси по-добри и устойчиви модели да се финансира в по-голяма степен със лични доходи.

" Отворихме тази полемика, тъй като е дълготрайно значима за развиването на България. Никога не сме поставяли под въпрос значимостта на Софийското метро като водещ план. Въпреки, че сме уверени, че това не е най-правилният механизъм за финансиране на значими инфраструктурни планове, в нито един миг не сме застрашавали метрото. Но понижаване на средствата за столицата би трябвало и ще има. По актуалните ни планове е нужно понижаване на финансирането по Плана с към 200 млн. лева Правилно е тези пари да отидат за обучение и опазване на здравето на всички български жители, а освен към обособени планове в столицата ", безапелационен е вицепремиерът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР