Днес в Кюстендил малки и големи минаха на безплатни прегледи

...
Днес в Кюстендил малки и големи минаха на безплатни прегледи
Коментари Харесай

Мобилен кабинет за безплатни очни прегледи до 16 юли

Днес в Кюстендил дребни и огромни минаха на безвъзмездни прегледи на очите. Инициативата е част от акцията " Зрението е всичко! Прегледай се! ", която се провежда от Български лекарски съюз и Българското сдружение по офталомогия. Прегледите ще продължат до 16 юли в разнообразни градове на страната.

Идеята на мобилния кабинет е да се направи ранна диагностика на най-честите социално-значими очни болести и хората да бъдат осведомени с значимостта на постоянните профилактични прегледи. Теменужка Стоянова беше измежду първи прегледани през днешния ден в Кюстендил.

" Установиха, че имам късогледство. И ми предписаха очила. Усещах и по тази причина желаех да ми прегледат очите, тъй като по този начин усетих, че имам
проблем със зрението ", сподели Тменужка Стоянова.

Медиците през днешния ден правеха цялостни прегледи на пациентите, като ревизираха зрителната заостреност и вътреочното налягане и очните дъна.

" Най-честите проблеми при възрастните хора, най-честите очни болести са катаракта, галукома и макулна дегенарция. Като последните няколко години доста се усилват и процентните случаи на диабетна ретинопатия. Ранното диагностициране при посочените болести е извънредно значимо, тъй като те към този момент са лечими, когато са хванати в точния момент.
Съвременното лекуване на макулната недъгавост доста напредна, здравната каса поема към този момент огромна част от лекуването ", сподели доктор Виктория Петрова.

Заради пандемията през последната година доста са намалели пациентите, които си вършат профилактични прегледи, регистрират експертите.

" Хората с диабет са доста, те са характеризират с други проблеми, които могат да доведат до слепота в един интервал, по тази причина е хубаво и те да
се наблюдават постоянно ", сподели доктор Вероника Цанкова.

Увеличил се е и броят на децата със зрителни проблеми, като учредена причина лекарите показват дългото
стоене пред компютри и таблети.

" Това, което за нас е доста значимо при диагностиката на децата, е откриването на обществено значими очни болести при децата, като такова заболяване е страбизмът, търсим несъмнено и по този начин нареченото мързеливо
око, което навреме диагностицирано може да бъде лекувано по един незатормозяващ родителите и децата метод ", сподели доктор Гергана Иванова.

Специалистите поучават родителите да водят децата си за обзор най-малко три пъти - когато са на 1 година, на 3 години и преди първи клас. Добре е да ги следят от какво разстояние четат, пишат или рисуват.

" От интернет научих и тъй като в този момент сме ученички, желая профилактичен обзор, нямаме недоволства, само че за всеки случай ", сподели Силвия Манова.

" Хората, родителите се тормозят и идват в нашия кабинет с терзанието, че детето им е с погрешно оченце, криви очето във вътрешността, на открито. Това е един от признаците, а различен, който по този начин ги тормози е, че
телефончето е по-близо до очите. Взират се в него, пишат повече на разстояние по-близко от един лакът или две педи. Като тях ги тормози, навеждат се, изгърбват се ", сподели доктор Милица Няголова.

В рамките на акцията ще бъдат обиколени общо 42 места в страната, като искащите да се прегледат би трябвало авансово да се запишат.

Автор: Ирина Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР