Днес в Италия е обявен Ден на национален траур, а

...
Днес в Италия е обявен Ден на национален траур, а
Коментари Харесай

Как Берлускони изгради бизнес империя за милиарди

Днес в Италия е разгласен Ден на народен печал, а хиляди жители ще се сбогуват с четирикратния министър председател и най-богат човек на Ботуша – Силвио Берлускони.

86-годишният милиардер издъхна на 12 юни в миланската болница „ Сан Рафаеле “, откакто преди този момент беше диагностициран с левкемия.

Италия ще отдаде най-високи почести на Берлускони с държавно заравяне, оповестяват италианските медии.

Знамената по всички публични здания ще бъдат спуснати на половина, а опелото ще се организира в сърцето на Милано – в емблематичната катедрала, знак на града.

Очаква се на погребението да участват десетки хиляди жители, а министър-председателят Джорджа Мелони и президентът Серджо Матарела са измежду водещите имена в листата на формалните лица.

Смъртта на Силвио Берлускони обаче оставя завещание от голяма бизнес империя. Индексът на милиардерите на Bloomberg оцени чистото му положение на 7,6 милиарда $ в деня на кончината му 12 юни, отбелязва CNN.

Все още не е ясно по какъв начин благосъстоянието, насъбрано с помощта на собствеността на някои от най-разпознаваемите италиански компании, в това число сполучливия футболен клуб " Милан ", ще бъде разпределено сред петте деца от двата брака на Силвио Берлускони.

Четирикратният министър-председател на Италия влиза в политиката на 57-годишна възраст. Но преди този момент, в края на 60-те години на предишния век, той натрупва положение като строителен бизнесмен, а по-късно се прочува като медиен магнат.

През 70-те години на предишния век той диверсифицира ползите си, като основава телевизионна кабелна компания Telemilano и купува два други кабелни канала в Италия, напомня CNN. През 1978 година тези канали са включени в новосъздадената фамилна холдингова компания Fininvest. Чрез нея Берлускони придобива съществени дялове в някои от най-големите медийни компании в Европа, както и в AC Milan. В края на 2021 година Берлускони има 61,3% дял в холдинга, по данни на Reuters.

Fininvest е най-големият акционер в MediaForEurope - с предходно име Mediaset - с дял от 48%. Телевизионният оператор, чиято пазарна капитализация е 1,6 милиарда Евро, ръководи търговски телевизионни канали в Италия и Испания и има огромен дял в немската ProSiebenSat1. Fininvest има и 53% дял в Mondadori, най-големият италиански издател на книги и списания.

През 2017 година Fininvest продава AC Milan за сумата от 740 млн. евро (796 млн. долара) след 31 години благосъстоятелност.

В понеделник клубът разгласява известие в Twitter, в което съобщи, че е " надълбоко тъжен " от гибелта на Берлускони и скърби за " кончината на незабравимия Силвио ".

Професионалната му биография обаче е белязана и от комплицирани политически несъгласия, тясно свързани с неговите бизнес каузи.

За близо две десетилетия в политиката той е съден по минимум 17 обвинявания, включващи изказвания за заграбване, данъчни измами и подкупи, макар че постоянно е отричал да е направил нарушавания, а доста от тези каузи в последна сметка са анулирани след обжалване.

През 2012 година съдът в Милано осъди някогашния министър председател на Италия за укриване на налози.

Прокурорите откриха, че Берлускони, дружно с управлението на Mediaset, е купувал телевизионни права за филми и по-късно ги е препродавал на повишени цени. Според прокурорите тази скица е разрешила на забърканите лица да избегнат огромни данъчни отговорности.

Сега наследството от милиарди на Берлускони би трябвало да бъде разпределено сред петте му деца.

Всички те имат обилни дялове във Fininvest, само че първородната му щерка, 56-годишната Марина, е ръководител на компанията от 2005 година и съгласно осведомени, има най-голяма възможност да поеме контрола върху бизнес империята на татко си.

53-годишният Пиер Силвио, който е втория му правоприемник, е основен изпълнителен шеф на MediaForEurope. След новината за гибелта на Берлускони, акциите на компанията нарастнаха с 10%, след което се върнаха назад надолу и се търгуваха с 2% по-високо, защото вложителите чакаха евентуални промени в собствеността ѝ.

Марина и Пиер Силвио имат по 7,7 % от акциите на Fininvest, до момента в който трите деца на Берлускони от втория му брак имат общо 21,4 % от акциите, добавя Reuters.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР