Днес в Истанбул ще се проведе среща в четиристранен формат

...
Днес в Истанбул ще се проведе среща в четиристранен формат
Коментари Харесай

Днес в Истанбул ще се проведе четиристранна среща между лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция

Днес в Истанбул ще се организира среща в четиристранен формат сред водачите на Германия, Франция, Русия и Турция под семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.Основната тематика на срещата е отдадена на бъдещето на Сирия.

Срещата се счита за основна на фона на напъните на страните да намерят обща формула за политическо решение на сирийския проблем.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън съобщи в навечерието на срещата, че приоритет за Анкара е политическото решение, а не потреблението на военни средства.

Очакванията на турската страна са, че на срещата в четворен формат ще бъде реализирано съглашение за образуване на конституционна комисия и ще бъде съгласувана пътна карта за политическо споразумяване на сирийския проблем, уточни още Калън.

В коментар за обстановката в Сирия турският президент Ердоган подчертава на постигнатото сред Русия и Турция съглашение за Идлиб, което е фактор за успокоение в конфликтната сирийска провинция.

Ердоган обаче подсказа, че е допустима трансгранична военна интервенция на турските въоръжени сили против следените от сирийските кюрдски отряди територии в региона на Манбидж, които Анкара смята за опасност за териториалната целокупност на страната.

"Съобщава се,че терористите копаели изкопи край Манбидж, с цел да се укрепят, знам, дано копаят, сами ще се погребат в тях. Ние няма да допуснем да дестабилизират нашите граници ", съобщи нощес Ердоган в тирада пред випускниците на Академията за жандармеристи и брегова защита.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна уточни, че в Истанбул страните ще се опитат да намерят общи позиции по отношение на решаването на сирийския проблем.

В същото време иранският помощник-външен министър Ансари в изказване, което тиражираха турски медии, изрази неодобрение от неучастието на страната му в истанбулската среща, заявявайки, че "сирийската рецесия може да се разисква на разнообразни конгреси, само че не е допустимо да се реализира решаването й без присъединяване на Техеран ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР