“Днес, в една скандална поредица от събития, два дни преди

...
“Днес, в една скандална поредица от събития, два дни преди
Коментари Харесай

Извънредно изявление на ПП-ДБ: ДАНС е инструмент на дълбоката дър...

“Днес, в една скандална поредност от събития, два дни преди провеждането на първия тур на локалните избори, на последния ден от предизборната акция, институцията Народно заседание по необясними аргументи и при никакъв допир с компетенциите ѝ, беше намесена в предизборната акция ”.

Това съобщи националният представител от “Продължаваме смяната - Демократична България ” и някогашен ръководител на Народното събрание Никола Минчев в границите на изключителното изказване.

“Беше извършен председателски съвет, на който ние отказахме да присъстваме, на който се преглежда възможното законосъобразно осъществяване на изборите. Какво общо има председателския съвет с провеждането на локалните избори е оттатък моите разбирания. Мога да кажа, че председателският съвет е спомагателен орган към ръководителя на Народното събрание и няма нищо общо с сходни тематики, каквито са били обсъждани през днешния ден ”, безапелационен бе Минчев.

“Видяхме по какъв начин се развиха събитията, които най-малко за момента кулминираха в решението на ЦИК, с което беше анулиран машинния избор за локалните избори в неделя ”, сподели още той.

Васил Пандов, депутат от ПП-ДБ и учител по право разяснява следното:

“Решението на ЦИК, с което беше анулиран машинния избор, е посягане върху провеждането на почтени, демократични избори. Това решение пристигна извънредно ненадейно и е незаконосъобразно, защото Министерството на електронното ръководство, откакто ЦИК постанови своето решение, откри, че машините подхождат на условия на Изборния кодекс.

Решението на ЦИК има един-единствен претекст - че машините не подхождат, тъй като няма Решение на Министерството на електронното ръководство. ЦИК в действителност не са изчакали такова решение. Това решение обаче към този момент е реалност. 

Това ни дава съображение да апелираме решението на ЦИК пред Върховния административен съд, като имаме вяра, че законността ще спечелва ”.

 

Бившият министър председател и сегашен народен представител Кирил Петков съобщи следното:

 

" Не може цялата страна и изборният развой да станат жертва на една шпицкоманда, която стартира с един фиктивен отчет на ДАНС, след това продължи през цирка в Парламента и най-после приключи с ЦИК и решението им близо 24 часа преди кранйния период ".

Петков прикани членовете на ЦИК, в случай че се усетили напън от някого, да покажат, че са институция, която може да взима верните решения. 

“ДАНС е инструмент на дълбоката страна. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисие. Време да всички българи да кажат “Стига толкоз! ” и да излязат с гласовете си в неделя, тъй че всевъзможни злоупотреби в изборния развой да бъдат оскъдни спрямо огромния избор, който българските жители могат да създадат. Излезте да гласувате! ”, прикани Петков.

 

Какво се случи през днешния ден?

 

с машините за гласоподаване. Има Такъв Народ, на база документ от ДАНС, упрекна зам.-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов в операция на машините за гласоподаване на изборите. Паралелно с това редица парламентарни обединения - ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ, които другояче принадлежат към разнообразни политически лагери, оповестиха, че изборите към този момент са компрометирани и настояха Централната изборна комисия (ЦИК) да анулира машинното гласоподаване.

 

Министърът на електронното управление , че сигурността на сегашния избор е обезпечена.

 

" Машините работят като принтер. Те отпечатват квитанция, на която може да бъде забелязан гласът, подаден от всеки гласоподавател ", съобщи той на ексклузивен брифинг в Министерския съвет. 

 

Пред ФрогНюз социологът Боряна Димитрова изясни, че " няма по какъв начин да се извърши тази операция, защото всеки е видял за кого гласоподава и е пуснал съответната квитанция в урната ".

 

" Това е един подправен скандал. Хартиените разписки излизат и се броят ръчно. Няма автоматизиран протокол, създаван от машините. Няма по какъв начин да се извърши тази операция, защото всеки е видял за кого гласоподава и е пуснал съответната квитанция в урната. Скандалът обаче не цели просто да в профил машините за гласоподаване, които и без друго са превърнати в принтери. Той цели да сложи под въпрос механизмите на парламентарната народна власт ", сподели тя в .

 

, че " ГЕРБ губят изборите " и приканиха: " Не се поддавайте на новата " Костинбродска спекулация ".

 

ФрогНюз

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР