Днес в часовия диапазон 9-10 ч. бе постигнат рекорд по ...

Днес в часовия диапазон 9-10 ч. бе постигнат рекорд по

Рекорден брой сертификати изтеглени за час

Днес в часовия диапазон 9-10 ч. бе реализиран връх по изтеглени документи-24 723, а от началото на деня бройката им надвиши 60 000. От тях 13 000 са удостоверения за преболедуване на Коронавирус-19, доказано посредством бърз антигенен тест, което е към 20 на 100 от всички изтеглени документи. Това оповестиха от " Информационно обслужване " АД.

Готов е и документът за преболедувалите коронавирусната зараза, доказана посредством антигенен тест. Всички жители, които са доказано преболедували Коронавирус-19 с позитивен резултат от изработен антигенен тест и са записани в Националния указател за битка с Коронавирус-19, могат да изтеглят своето уверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-осведомителна система https://www.his.bg/bg/dgc.

Документът е разработен от " Информационно обслужване " за 4 дни. Удостоверението ще важи единствено на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница.

Гражданите, които желаят да получат уверение за преболедуване на Коронавирус-19, доказано посредством бърз антигенен тест, би трябвало да въведат ЕГН, номер на персонална карта и телефонния номер, с който са записани в Националния указател за битка с Коронавирус-19. Те ще получат SMS шифър, който би трябвало да се въведе в страницата на портала.

Удостоверението за преболедуване ще е с дълготрайност 365 дни от датата на първия позитивен антигенен тест за Коронавирус-19.

Хората, които попадат като доказани случаи с позитивен PCR резултат в Коронавирус регистъра, ще продължат да употребяват европейския зелен документ. Въпреки че според Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент продължителността на документа за преболедували с потвърден PCR тест е 180 дни, по отношение на новите противоепидемични ограничения за територията на България, неговата годност е удължена до 365 дни от датата на първия позитивен тест.

Общо 1,470 млн. е бройката на изтеглените зелени европейски документи до този миг. От обявяването на епидемичните ограничения на 19 октомври 2021 година до този миг са изтеглени над 550 хиляди документа.

Източник: fakti.bg