Днес в България се провеждат пети в рамките на две

...
Днес в България се провеждат пети в рамките на две
Коментари Харесай

Изборният ден: Доган и Борисов гласуваха с хартия, Иванов и Петков - с машина

Днес в България се организират пети в границите на две години парламентарни избори. Според социологическите изследвания в идващото 49-то Народно заседание ще бъдат показани пет политически обединения, а влизането на още една е под въпрос.

 Всичко ще се реши в последния миг: финалните прогнози за вота на 2 април Всичко ще се реши в последния миг: финалните прогнози за вота на 2 април

" Дневник " следи онлайн хода на изборния ден: гласуването на партийните водачи, данните за изборната интензивност и сигналите за нередности.

 Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 април Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 април

На Живо
 Нинова гласоподава за по-силна роля на страната

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи,че е гласувала за по-високи приходи и ниски цени, за поддръжка за родно то произвеждане, да спре войната и за мир, за отбрана на децата от джендър идеологията, за непоклатимост и сигурност в страната и по-силна роля на страната при решение на проблемите.

Тя изрази мнение, че за сформиране на държавно управление е належащо партиите да изведат 5-6 общи целта и да беседват върху тях. Малко по-рано денем водачът на ГЕРБ Бойко Борисов застъпи противоположното мнение - първо да се сформира държавно управление, а по-късно да се дефинират цели. (виж блока в 9.30 ч.)

" В цялата акция виждам желанието на хората да има държавно управление, тъй че мисля, че ще се откри разсъдък ", сподели Нинова. Тя заяви, че след изборите Българска социалистическа партия ще се допита до партийните членове каква тактичност да предприеме.

Тя заяви, че е гласувала с хартия, тъй като счита, че това е методът, при който изборната интензивност ще е по-голяма.



 Атанас Атанасов, фотографията е архивна
© Юлия Лазарова

Атанас Атанасов, фотографията е архивна

Гласувах да възстановим парламентарната република, сподели пред публицисти Атанас Атанасов, съпредседател на " Продължаваме Промяната - Демократична България ", откакто гласоподава.

По думите му през последните две години Народното събрание и парламентаризмът буксуват, а служебната власт е безконтролна. Така че е неотложно да възстановим парламентарната република, Народното събрание за сътвори постоянна власт, която да бъде под парламентарен надзор, с цел да стартираме да решаваме всички задания, които са се натрупали, съобщи Атанасов.

Той изрази убеденост, че обединението " Продължаваме промяната -Демократична България " ще е първа политическа мощ и ще предложи държавно управление, за чиято поддръжка ще договаря държавнически с останалите.

 Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, фотографията е архивна.
© Велко Ангелов

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, фотографията е архивна.

Гласувах с разсъдък, отговорност и в разговор политиците да тръгнат да вземат решение проблемите на хората. Гласувах с разсъдък, отговорност и разговор да излезем от тази политическа рецесия, в която се намираме, тъй като преди да излезем от нея нито една от другите рецесии няма по какъв начин да бъдат решени. Това сподели откакто упражни правото си на глас в Кърджали водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, представен от Българска телеграфна агенция.

На въпрос за какво е предпочел машинно гласоподаване вместо хартиена бюлетина, както е направил почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, Карадайъ отговори, че е дал своя вот с бюлетина от машина.

По думите му на тези избори не приказваме за очакване за по-висока интензивност при гласоподаване и с машина, и с хартиена бюлетина, а за опцията българските жители да могат да упражнят конституционното си право.

 Снимката е архивна
© Велко Ангелов

Снимката е архивна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи откакто гласоподава, че в случай че политиците не проявят мъдрост и не се сформира държавно управление след изборите, това ще е гибелен атентат за страната и вещае освен шести, само че и седми предварителни избори в бъдеще.

" При тази ужасна война и преразпределяне на света и цялата верига от доставки ние би трябвало доста ясно да стоим при демократичния свят ", сподели той. пред публицисти.

Лидерът на ГЕРБ изрази противоречие със съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, съгласно който формулата за сформиране на държавно управление е обединяване към цели. Борисов сподели, че " не може да се приказва за цели преди да се сформира държавно управление, тъй като всеки ще си сложи неговия приоритет ".

" Кампанията е едно, от на следващия ден става друго ", съобщи водачът на ГЕРБ. Добави, че постоянно е показал взаимни отстъпки, а " кой какъв брой огромен компромис ще направи, ще зависи от резултатите ".

" Аз бих управлявал и бихме управлявали, отчитайки българите, които гласоподават за всяка една групировка. Това важи и за тях ", сподели той по адрес на своите политически съперници.

" Изглеждаме сами против всички, само че имаме най-големи благоприятни условия за маневри ", разказа Борисов позицията на партията си.

Той сподели, це е дал своя вот с хартия, както се прави " в целия либерален свят. "



 Кирил Петков: Няма избавител, всичко зависи от нас
© Георги Кожухаров

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков съобщи, че е дал своя вот с машина за това България да има обикновено европейско държавно управление, естествени европейски пътища, обикновено европейско опазване на здравето и обучение.

" Не желая двете ми дъщери да учат в чужбина, желая третата да се върне в България. Искам, когато реша да се видя с другари във Варна, да пътувам 3 часа, а когато пътуваме в Европа, да не ни ревизират документите на всяка спирка. Гласувах, тъй като няма избавител, а бъдещето зависи от всички нас ", сподели последният постоянен министър председател, чието държавно управление падна след избор на съмнение през юли 2022 година откакто един от съдружните сътрудници се отдръпна.



 Христо Иванов: Прекрасен ден да тласнем България напред
© Цветелина Белутова, Капитал

Политиците да се движат към хоризонта на здравия разсъдък, а не на персоналните упоритости, прикани съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов откакто гласоподава. Формацията взе участие в изборите в коалиция с партия " Продължаваме промяната ".

Иванов сподели, че е дал своя вот за излизане на страната от безпътицата и вдишване напред. Политическата мощ, която съставлява, осъзнава своята отговорност за сформиране на държавно управление, увери той.

Коалиция значи взаимно ръководство, което изисква високо равнище на доверие и съгласие.
 Христо Иванов,
съпредседател на " Демократична България "

В отговор на въпрос за вероятно коалиране с ГЕРБ повтори, че коалиция значи взаимно ръководство, което изисква високо равнище на доверие и съгласие - условия, които не вижда. Ще търсим формула за обединяване към съответни цели ясни за всички. Това би трябвало да е задоволително съображение, в случай че в действителност желаеме да имаме държавно управление, а не да разделяме всякакви неща, сподели Иванов.

Той гласоподава с машина и прикани всички, които желаят гласът и преференцията им да бъдат регистрирани, да употребяват този способ.



 Росица Матева
© Георги Кожухаров

Росица Матева

В Централната изборна комисия има подадени сигнали от пет Районни изборни комисии за машини, които са отпечатали празни бюлетини или доста къси бюлетини, на които не е отразен вотът на гласоподавателите. Това заяви пред Би Ти Ви представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева.

В три от случаите на гласоподавателите е дадена опция да гласоподават наново и тогава вотът им е бил регистриран.

Предстои ЦИК да одобри инструкции към Районните изборни комисии по какъв начин да се работи при други сходни случаи.

 Ахмед Доган гласоподава с хартиена бюлетина
© Лили Тоушек

Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган не знае кое е пожеланият сътрудник на Движение за права и свободи за сформиране на държавно управление. Преди да гласоподава тази заран пред " Дневник " той сподели, че въпросът е към настоящите водачи и добави, че от 10 година към този момент не е в дейната политика.

След като на изборите през октомври не отговори на въпроса на " Дневник " чий е Крим, в този момент Доган подмина и въпроса дали съветският президент Владимир Путин би трябвало да бъде задържан, в случай че пристигна в България. Държавният глава на Русия, а отношението към този въпрос на политиците е знаково за тяхната външнополитическа ориентировка.

Доган гласоподава с хартиена бюлетина - опция, дадена с

На излизане от секцията, придружаван от засилена защита, Доган подвигна палец.

За разлика от предишни избори, този път почетният ръководител не беше съпроводен от дългогодишния пиар на придвижването Велислава Кръстева. Присъствието й в секцията до Доган на 2 октомври 2022 година, където тя отговаряше за връзките с обществеността, и в последна сметка



 Нощта мина без катастрофи
© Лили Тоушек

В нощта преди деня на изборите не са регистрирани съществени произшествия, заяви Българска телеграфна агенция като се базира на Министерството на вътрешните работи.

След бомбените закани към учебни заведения от последните дни изборните секции са под засилена защита. министерството твърди, че са подхванати всички нужни ограничения за защитата на публичния ред, пожарната сигурност и обезпечаването на умерено протичане на изборния ден.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушавания, които попречват естественото протичане на изборния развой и са сътносими към дейностите на Министерство на вътрешните работи, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл. Звената на Дирекция " Български документи за идентичност " ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени персонални карти и документи с изминал срок) предвид на практикуване на изборните права на жителите.
Министерство на вътрешните работи напомня, че в изборното помещение не се позволяват въоръжени, както и хора, носещи предмети, рискови за живота и здравето на жителите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване.

 Българите в Крайстчърч, Нова Зеландия, гласоподаваха първи.
© МвНР

Българите в Крайстчърч, Нова Зеландия, гласоподаваха първи.

Изборният ден стартира първо в Нова Зеландия и Австралия.

Докато в България към момента вървеше денят за размисъл, гласоподавателите в най-източните елементи на земното кълбо към този момент се насочиха към урните. В Оукланд и Крайстчърч, Нова Зеландия, секциите отвориха в 22:00 часа българско време на 1април.

Два часа след Нова Зеландия стартира и гласуването в Австралия.

Последни ще затворят секциите в американския щат Калифорния, където изборният ден завършва в 6 часа българско време в понеделник на 3 април.

общо 737 изборни секции в 61 страни. Най-много са в Турция - 162, във Англия - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в Съединени американски щати - 56. В 245 секции зад граница ще има сложени машини за гласоподаване, като най-вече от тях са в Турция - 97. В Германия и Англия машините са надлежно 36 и 35.

Адресите на секциите са оповестени

Ключови думи към публикацията:
Още от Избори 2023
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР