Днес в 15,00 ч. местно време каталунският парламент започва дебатите

...
Днес в 15,00 ч. местно време каталунският парламент започва дебатите
Коментари Харесай

Днес е денят Х за Пучдемон и Каталуня

Днес в 15,00 ч. локално време каталунският парламент стартира дебатите за избора на министър председател и ново държавно управление. Мерките за сигурност ще са засилени.

Каталунските сепаратисти не престават да държа на единствената номинация за министър председател Карлес Пучдемон, макар ограниченията на държавното управление в Мадрид да предотврати това, оповестява „ Фигаро “

Докато текат дебатите в Народното събрание, по улиците на Барселона е свикана манифестация на последователите на Пучдемон. И всички би трябвало да носят маски с неговото лице – може би комфортен метод за изненадващата му поява в Народното събрание, макар риска от арест след тримесечното му непринудено заточение в Брюксел.

В събота Конституционният съд, призован по неотложност,  постави условия на каталунския парламент за избора на Пучдемон: той не може да встъпи в служба от отдалеченост. Ако не участва персонално в залата, изборът ще е недействителен. Съдът постанови също така, че Пучдемон би трябвало персонално да изиска от съдията от Върховния съд, който води следствието за едностранното оповестяване на самостоятелност, позволение да се яви в каталунския парламент.

В същото време каталунският парламент би трябвало да съблюдава периода за избор на министър председател. Срокът изтича на следващия ден.

Карлес Пучдемон оспори решението на Конституционния съд. Жалбата му ще бъде гледана през днешния ден по обяд.

Председателят на каталунския парламент, сепаратистът Роджър Торент, към този момент не се е отказал от провеждането на сесията през днешния ден. Ако Пучдемонт отсъства, Торент може да открие сесията и да заяви, че встъпването в служба не може да стане от отдалеченост и би трябвало да се търси нов претендент за министър председател. Може и да не се подчини на съда и да бъде подложен на наказателно гонене. Има и трети вид – да завоюва време, като отсрочи сесията. В лагера на сепаратистите има и такива, които считат, че е време Пучдемон да бъде обречен, с цел да може идващото държавно управление за постави завършек на контрола на Мадрид върху ръководството на Каталуня.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР