Днес в 10,38 часа българско време Луната мина между Земята

...
Днес в 10,38 часа българско време Луната мина между Земята
Коментари Харесай

Невидимото слънчево затъмнение

Днес в 10,38 часа българско време Луната мина сред Земята и Слънцето, закривайки 9.7% от звездата, оповестява Live Science. Никой обаче не може да види това отчасти слънчево затъмнение, като се изключи астрономите.

Работата е там, че затъмнението е очевидно единствено в една относително дребна D-образна зона ситуирани в океана сред южното крайбрежие на Африка и Антарктика. Дори жителите на антарктическите станции не могат да видят затъмнението, защото там в този момент е полярната нощ и слънцето е под хоризонта.

Това е третият случай на отчасти слънчево затъмнение през тази година. Първият настъпили на 4 януари и се видя ясно от Европа, Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Второто, на 1 юни, мина съвсем неусетно, защото бе очевидно в огромните географски ширини на Северното полукълбо - Канада, Гренландия, Скандинавия, Сибир и елементи от Китай.

Четвъртото и последно слънчево затъмнение през 2011 година се чака на 25 ноември. То пък ще може да се следи единствено от жителите на огромните географски ширини в Южното полукълбо: част от ЮАР, Нова Зеландия, Тасмания и Антарктика.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР