Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган и шведския премиер Магдалена

...
Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган и шведския премиер Магдалена
Коментари Харесай

Ердоган разговаря с Магдалена Андершон за Швеция и НАТО

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган и шведския министър председател Магдалена Андершон са разговаряли по телефона, съобщи турският ефирен канал НТВ.

Двамата са разискали двустранните връзки и кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, се показва в известие на дирекцията по връзки на турското президентство.

Ердоган е отбелязал, че до през днешния ден Турция постоянно е давала цялостна поддръжка за политиката на отворени порти на НАТО, като е изтъкнал, че солидарността в границите на алианса както от позиция на сигурността на страните членки, по този начин и на груповата сигурност, е съществена полезност.

Ердоган е показал, че Турция от дълго време обръща внимание, че изпитва безпокойствие от контактите на Швеция с лица и по този начин наречени организации, настоящи под контрола на терористичната организация ПКК/СЗН/ПДС. Той е изтъкнал, че и терористичната организация ФЕТО продължава наличието и дейностите си в Швеция.

Ердоган е подчертал, че Швеция би трябвало да приключи политическата си, финансова и оръжейна поддръжка за терористичните организации.

Турският президент е декларирал, че изказванието, че ПКК/ПДС/СЗН води бора с ДАЕШ (арабски акроним на " Ислямска страна " - бел.ред.) не дава отговор на истината. Той е показал, че чака Швеция да предприеме съответни и съществени стъпки, показващи, че споделя безпокойствата на Турция по отношение на терористичната организация ПКК и разклоненията на тази организация в Сирия и Ирак.

Ердоган е декларирал също, че Швеция би трябвало да отстрани налаганите по отношение на Турция ограничавания в региона на отбранителната индустрия след интервенцията " Извор на мира ", която Анкара бе принудена да реализира поради терористичната опасност от Сирия, ориентирана към Турция.

Турция преглежда сирийската кюрдска Партията на демократичния съюз (ПДС) и кюрдските милиции Сили за отбрана на народа (СЗН) като терористични организации, свързани с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Според Анкара придвижването на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен стои зад опита за прелом в Турция през юли 2016 година Движението на Гюлен се преглежда от турските управляващи като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР