Днес цяло едно поколение не знае какво се е случило

...
Днес цяло едно поколение не знае какво се е случило
Коментари Харесай

Цветанов: Днес цяло едно поколение не знае какво се е случило преди 1989 г.

Днес цяло едно потомство не знае какво се е случило преди 1989 година Силата на демокрацията е, че всеки може самичък да дефинира пътя си, само че когато цялата историческа истина не е изяснена, то ние мъчно можем да формираме мнението си въз основата на обективната действителност. В началото на прехода ни бе отнета точно тази истина и в случай че това не се беше случило – през днешния ден щяхме да сме доста по-демократични, толерантни и нямаше да се наслагва непрестанно напрежение измежду обществото. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на научната конференция „ Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в интервала 1944-1989 година “. Форумът се провежда от Сдружение „ Граждани за европейско развиване на България “ и се организира в София.
 1_1000x750  2_1000x750  3_1000x750  4_1000x750  5_1000x750
„ С идването на демокрацията всички български жители желаеха досиетата на Държавна сигурност да бъдат предадени на особено основаната комисия по това време. За страдание, нямаше политическа воля за това и немалка част от архивите даже бяха унищожени “, регистрира ръководителят на ПГ на ГЕРБ.

Цветан Цветанов изясни, че с идването на ГЕРБ и Бойко Борисов на власт дефицитът на политическа воля е бил премахнат и през 2010 година над 1 млн. архивни единици от архива на някогашната Държавна сигурност са били предадени на Комисията по досиетата. „ Тогава бяхме доста укорявани за това наше деяние, само че ние знаехме, че това е вярното решение. Имаше даже апели Комисията да бъде закрита, само че ние не го допуснахме, тъй като истината за предишното би трябвало да бъде съхранена “, акцентира той.

Цветанов разяснява, че през днешния ден младото потомство възприема всички богатства на демокрацията като даденост и не знае какво са претърпели всички репресирани от комунистическия режим. „ Правителството на Бойко Борисов имаше политическата воля да вкара историята на комунизма в учебниците и тя към този момент попада в образователния проект за 10-класниците. Това е една позитивна стъпка към информирането на младите за режима по това време и за съхраняването на историческата памет “, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

„ Ако някой преди време ми беше споделил, че 29 години след края на комунизма ние още ще обясняваме какво е представлявал той – евентуално щях да се изсмея. В началото на 90-те бяхме уверени, че България доста бързо ще се отърве от комунистическото си наследството и ще тръгне по пътя на пазарната стопанска система и модерното развиване. За страдание – доста неща от комунистическото минало на България още не са решени и някои от проблемите ни през днешния ден имат корен в предишното “, уточни на собствен ред политологът Антон Тодоров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР