Днес ЦИК официално обяви резултатите при 100% процента обработени протоколи

...
Днес ЦИК официално обяви резултатите при 100% процента обработени протоколи
Коментари Харесай

Георги Харизанов обяви пред БЛИЦ с колко ще победи Фандъкова на балотажа и виновниците за провала на градското дясно

Днес ЦИК публично разгласи резултатите при 100% % обработени протоколи на секционните изборни комисии /СИК/ в Столичната OИК. Броени дни остават и до втори тур за локалния избор в България. Каква е политическата картина сред двата вота, чака ли се компроматнма война и изненади и може ли да предвиждаме резултат за парламентарните избори, на база на локалните - по тезюи и още въпроси потърсихме мнението на Георги Харизанов.

- Г-н Харизанов, тази заран станаха ясни към този момент резултатите от 100% обработените протоколи в ЦИК и в София. Каква е Вашата оценка за резултатите на първи тур?


- Моята оценка е, че няма разбъркване по-високите върхове в политиката и че ГЕРБ продължава да е първа политическа мощ с голям задатък пред втората такава. И че в София особено, мощната конкуренция в дясно, докара до положителни резултати. Предишни години интригата беше основно сред госпожа Фандъкова и претендентът на социалистите. Тя взимаше 60%, а претендентът на социалистите 10 и тя постоянно беше избирана на 1-ви тур.

Сега Българска социалистическа партия първо излязоха от цялостния нокаут, през който бяха през 2015 година и второ има мощна конкуренция, което докара до това целият десен избор да не е съсредоточен в госпожа Фандъкова, а да бъде трансфериран и към претендентите на „ Демократична България “ и надлежно към Борис Бонев. Но това нищо не трансформира огромните салда в града.

София е наследник град, София е седесарски град, София е десен град. И виждате по какъв начин са разпределени балансите. Десните претенденти имат ¾ от гласовете, а всички леви претенденти – госпожа Манолова, господин Кадиев имат общо 27-28%. Мисля, че дори и това е доста, все пак ясно демонстрира настроенията в града.

- Тоест прогнозата ви за идващия тур, който ще е на 3-ти октомври, ще е огромното болшинство още веднъж за ГЕРБ?

Да, огромното болшинство ще е в синьо, ще е в дясно. Не инцидентно балотажите са повече сред претенденти на „ Демократична България “ и на ГЕРБ и чакам тази разлика, която беше на първи тур от към 10 %, да нарасне, защото при единствено двама претенденти чисто аритметично тази разлика ще се усили. Очаквам госпожа Фандъкова да победи с по-голяма и по-категорична разлика на втори тур.

- А по какъв начин ще коментирате другите по-интересни балотажи в Пловдив и във Варна? Г-н Портних за малко не завоюва на първи тур и имаше огромна конспирация кой ще е вторият кандидат.

- Според мен в Пловдив конспирация действително не съществува. Разликата е голяма сред господин Димитров и господин Славчо Атанасов.

Варна е показателна за нещо друго. Там има претендент на най-голямата систематична проевропейска дясна партия, член на Европейската национална партия, ръководеща партия, партия с дясна проервопейска и проатлантическа, пронатовска ориентировка.

Срещу претендентът на ГЕРБ, против господин Портних стои човек с проруски позиции, който заема гневни антибългарски позиции, който е правил тежки антибългарски внушения и изявления и който обслужва напълно непознати ползи в цялостен контраст на формалната политика, която България за наше благополучие води в последните години.

Въпреки това се откриха десни, проевропейски партии, които споделят: „ Ние няма да подкрепим никого “. т.е. за ужасно доста хора в българското политическо пространство и по особено хората в „ Демократична България “ комплексите от Бойко Борисов са доста по-големи, в сравнение с националните ползи. Докато се прави политика по този начин на дребно, нищо положително не ги чака и апропо това не е неприятна вест.

Между подобен избор, сред такива двама претенденти ти да нямаш позиция, значи, че за теб българските национални ползи нямат никакво значение. Има значение дали те обича или не Бойко Борисов. След като такива политически джуджета ще са същинското демократично в България - „ Не, благодаря! “

- В този ред на мисли очаквате ли някакви огромни компромати преди втори тур?

- Според мен, в случай че имаше компромати, те щяха да бъдат извадени най-късно една седмица преди първия тур.

- Сега борбата е сред двама претенденти, не е разпръснат избор.

- Съгласен съм, само че сега при по този начин начертани салда към този момент огромна потребност от компромати не виждам. Давам ви един образец за един Ловеч. Там балотажът е сред кандидатката на ГЕРБ и кандидатката на Българска социалистическа партия. Кандидатката на Българска социалистическа партия ѝ е отнемана книжката, по тази причина, че е карала пияна, съдена е от служащи, на които не е плащала заплати и компенсации, наказана е за Данък добавена стойност измами, занимавала се е с мним експорт, въобще за нея се е споделило всичко, което може да бъде казано.

Сега това компромат ли е, или не е компромат. И откакто ловчанлии са я излъчили, при всичките тези обстоятелства за втора в класирането, това какво приказва за тях. Дали има смисъл от компромати, или хората си гласоподават партийно. Който и да им се уточни, ще гласоподават за него под строй. И какво приказва това за Българска социалистическа партия, откакто излъчват такава кандидатка.

- Ловеч по принцип бе червен град.

- Ловеч е алена цитадела да, преди пробива през 2015 година. 4 годинки след Казанджиев, виждате какъв претендент излъчват.

- Коя беше най-голямата изненада за вас на тези избори?

- Най-голямата изненада може би е представянето на господин Ревански в Ямбол. Огромна поддръжка на първи тур и това, че и двамата в началото посочени любимци въобще не доближиха до балотаж - някогашният кмет Георги Славов и сегашният претендент на ГЕРБ Митко Иванов. Силното показване на Ревански в Ямбол е най-голямата изненада за мен. На другите места нещата се движат в границите на предвидимото.

- Според Вас какво е бъдещото на градското дясно при тези резултати. Възможно ли е да се възродят?

- Не, там не става въпрос за възобновление. Там продължава един печален развой на непрекъснати кавги и обвинявания, непрестанно някой различен им е крив, непрестанно се търси врагът с партиен билет, непрестанно се пускат email-и не изразявайте лична поддръжка преди да сте съгласували с управлението.

Изобщо по извънредно печален метод се движи цялото това нещо. И това е извънредно обидно за гласоподавателите. Аз не знам тези хора с какво лице и с какъв маниер застават пред гласоподавателите. Толкова дребнави, толкоз озлобени, толкоз комплексирани с толкоз невисок небосвод. Отчайващо неспособно е водачеството.

Жалко за партиите там, тъпо за партия като ДСБ, която беше натоварена с големи упования и с легендата за същинската дясна и твърдо дясната партия и тъпо за всичките им гласоподаватели, че случиха на толкоз неспособно водачество.

Между другото през вчерашния ден господин Хазарта в типичния си жанр оприличавайки ги на Гошо от Почивка. Коментарът му е попадение в десетката. Той им го сподели отлично. За мен ще кажат, че съм привързан, само че откакто техните симпатизанти ги назовават „ Гошо от отмора “ към този момент не знам още какво би трябвало да се случи с цел да може хора, които 30 години са в политиката и които от 30 години серийно се провалят в политиката, най-сетне да се разкарат и да ни освободят от себе си.

Ицо Хазарта посече босовете на Демократична България за простотиите им: В „ Ъпсурт “ към този момент нямате човек!

Опитват се да се показват за нещо ново и някакво решение. Какво решение може да бъде Атанас Атанасов, който преди 10 години при изгубени избори ходеше да се моли и го назначиха ГЕРБ в борда на осведомително обслужване?! И 10 години години по-късно идва той и споделя, че е новото и ще носи смяната.

- Една по-далечна прогноза. Смятате ли, че актуалните локални избори ще се отразят по някакъв метод на идните парламентарни?

- Аз и преди този момент не го смятах. Сега още повече не го считам. Очевидно има бетониране на балансите в политиката, явно запазването на огромната разлика сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ, тя е най-важна дали ще има разбъркване на върха. Запазването на огромната разлика сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ демонстрира, че ГЕРБ стабилно продължава да е първа политическа мощ.

Докато няма разбърквания на върха, огромни земетресения и разбърквания в българската политика няма да има, тъй като най-големият постоянно може да контракти поддръжка, да контракти коалиция и да продължи да върви напред. За нас, това, което е значимо съгласно мен, е най-отгоре водач да е партия – проверопейска и пронатовска устременост.

Всичко към този момент са детайлности и всичко друго в последна сметка се дефинира от гласоподавателя, Балансите са значими, само че най-важно е кой стои най-отгоре и това да не са социалистите.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР