Днес Църквата почита Св. пророк Самуил.Легендата разказва, че в град

...
Днес Църквата почита Св. пророк Самуил.Легендата разказва, че в град
Коментари Харесай

Почитаме Св. пророк Самуил - измолен от Бога

Днес Църквата уважава Св. оракул Самуил.
Легендата споделя, че в град Рама или Ариматея, живял един благоверен човек на име Елкана. Той имал две дами – Ана и Фенана. Любимата му жена Ана била бездетна, а у израилтяните безплодието се смятало за знак на Божия недружелюбност. Затова Ана тъгувала доста, пък и познайниците й странели от нея, даже я презирали.

Елкана изпълнявал старателно всички наредби на закона. На всички огромни празници ходел със фамилията си в Силом, където тогава се намирала скинията /клада за жертвоприношения/, с цел да принесе жертва Богу.

Веднъж след жертвоприношение той седнал да обядва със фамилията си. Само Ана едничка не могла нищо да яде – сърцето й било цялостно с горест и тя отново отишла в скинията да се моли. Дълго се молила и плакала. Тя молила Бога да й даде наследник и дала обещание, че в случай че той й окаже тая благосклонност, тя ще Му го посвети. Милосърдният Бог извършил нейната тъжба: тя родила наследник и го нарекла Самуил – измолен от Бога.

Още от дребен Самуил бил мирен, дисциплиниран и ревниво се учил на закона Господен. На него почивал Духът Господен и в Израил го почитали като оракул.
На 20-ти август имен ден честват всички, които носят името Самуил, което значи: “измолен от Бога”.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР