Днес трябва да започне пълненето с вода на язовира "Ълъсу"

...
Днес трябва да започне пълненето с вода на язовира "Ълъсу"
Коментари Харесай

Турция потапя древен град на река Тигър заради язовир

Днес би трябвало да стартира пълненето с вода на язовира "Ълъсу " на р. Тигър в Турция, който ще потопи античния град Хасанкейф и други съвсем 200 дребни селища в региона. Проектът на стойност 1,2 милиарда $ се планува да създава 3800 гигават-часа електрическа енергия годишно, само че деятели се оплакват, че той ще унищожи културно и естествено благосъстояние и ще докара до проблеми за локалните хора, оповестява БНР.

Язовирът "Ълъсу " е част от огромния Проект "Югоизточен Анадол " на турските управляващи, който отчасти е осъществен и планува основаване на система от язовири, които да създават електрическа енергия и с водите от тях доста ще бъдат увеличени земеделските площи, които могат да бъдат напоявани.

Когато обаче водата запълни целия язовир, под нея ще останат към 200 кв. км и това постанова най-малко 15 000 локални поданици да бъдат изселени от домовете им. В региона има археологически находки, които демонстрират, че тази част от Горна Месопотамия е населявана в продължение на над 11 000 години, а басейнът на р. Тигър се слави с биоразнообразието си, което също ще бъде потопено окончателно. Активисти проведоха интернационална акция на 7 и 8 юни с претенции управляващите да се откажат от плана.

Турските управляващи започнаха комплицирана и скъпа интервенция по пренасяне на някои от най-известните средновековни здания в Хасанкейф, измежду които дворецът и джамията "Улу ", издигнати от династията на Аюбидите, към която е принадлежал известният пълководец Салахаддин, и тюрбето на Зейнел бей.

Проектът за язовир "Ълъсу " започва през 2006 година, а две години по-късно от него се изтеглиха непознатите вложители и Турция взе решение да го осъществя сама.

Преди една година Турция стартира да цялостни водохранилището на язовира, само че това докара до доста понижаване на водния дебит на р. Тигър в прилежащия Ирак. Реките Тигър и Ефрат протичат през Турция, Сирия и Ирак и постъпващите размери вода и проектите на Турция за създаване на хидросъоръжения са обект на дългогодишни международноправни и политически разногласия сред страните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР