Днес трябва да направим поклон и пред тези български учени,

...
Днес трябва да направим поклон и пред тези български учени,
Коментари Харесай

Йотова: Много нечисти ръце се опитаха да покосят правото

Днес би трябвало да създадем реверанс и пред тези български учени, политици и адвокати, които през 1991 година опазиха, сътвориха и утвърдиха Основния закон на страната. Може да са били разнообразни, да са имали остри спорове, само че години по-късно всеки е имал една насочна точка - родолюбието и България да се движи напред. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Съюза на юристите във връзка 145 години от приемането на първата българска Търновска конституция.

Тя поздрави юристите за техния професионален празник, както и за Деня на българската Конституция. Независимо от това, което става в страната, вие сте призвани да браните правото, без което публичните връзки са невъзможни, без значение от това, че много нечисти ръце се пробват да покосят правото, посочи Йотова.

" Днес, водени от устрема за власт непременно и смяна в Конституцията хора с много по-различен мироглед и с много съмнителни качества промениха Конституцията за шести път. Основна функционалност на Конституцията е да обезпечи непоклатимост на правовия ред, а нечутото мнение на професионалната общественост на учени и адвокати, е удар не върху българската Конституция, а върху държавността като цяло ", акцентира Илияна Йотова.

Йотова уточни, че тези партии и политици, които направиха последните ремонти в Конституцията, настояват, че не помнят кой е предложил и кой е написал досегашните промени в Конституцията. България се размина на косъм от безпрецедентна политическа рецесия, само че за първи път бяхме на косъм да не може да се сформира длъжностен кабинет. Дали считаме, че този трус се е разминал, бъдещето ще покаже, сподели вицепрезидентът.

Според нея освен ще се задълбочава политическата рецесия, само че ще се раждат и нови рецесии, както с набързо предложеното отстраняване на служебния външен министър Стефан Димитров. Тепърва следва да забележим съответните оферти в частта за правосъдната власт.

" Конституционният ред на страната е подложен под опасност за това по какъв начин работят връзките в българското общество с измененията в Конституцията. Самият факт, че ще имаме шести предварителни избори демонстрира, че дяволът е освен в конституционния текст, а в невъзможността на политиците да прекрояват текста на Конституцията в практиката ", безапелационна бе Йотова.

Тя добави, че колкото изкуствени болшинства да се създадат и колкото промени в Конституцията да се създадат, би трябвало да се покаже, че измененията не работят и не може да се прави Конституция по този метод. Тъй като сме в навечерието на новите предварителни парламентарни избори, които ще се проведат дружно с европейските избори на 9 юни, дано внимаваме какво избираме, прикани Йотова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР