Днес трябва да излязат пробите на водите на река Марица

...
Днес трябва да излязат пробите на водите на река Марица
Коментари Харесай

Днес излизат пробите на река Марица

Днес би трябвало да излязат пробите на водите на река Марица в Димитровград. Вчера цяло стадо от 29 крави умря, откакто животните са пили от водата.

Според притежателя на животните, това се случва за първи път, откакто от години животните по три пъти дневно пият от водата.

Заради случая беше образуван спешен щаб.

Областният шеф на Хасково доктор Стефка Здравкова заяви, че е спряно водоподаването от река Марица към 51 обитаеми места, с цел да се предотврати превантивно по-голям проблем. Към момента не се знае каква е повода за отравянето. От регионалната администрация не са намерили измряла риба или други животни.

При първия си оглед правосъдният доктор е споделил, че става въпрос за фосфороорганично замърсяване, най-вероятно от мръсния канал на огромно дружество за произвеждане и търговия на минерални торове, неорганични и органични химически артикули.

Водата ще бъде пусната, когато е несъмнено, че няма причина за терзание за здравето на популацията. Направен е обход по поречието на реката, не са открити други мъртви животни.

Кметът на Димитровград Иво Димов разяснява, че най-вероятно става въпрос за промишлено замърсяване на водата.

Директорът на Главна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на населението” основен комисар Николай Николов сподели, че бързите дейности са успокоили популацията, оцени ситуацията като неприятна. Има поддръжка от институциите, а произшествието е лимитирано в дребен периметър.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР