Днес трудно можем да си представим живота без наличието на

...
Днес трудно можем да си представим живота без наличието на
Коментари Харесай

Кратка история на първите граждански полети в България

Днес мъчно можем да си представим живота без съществуването на самолети и без опцията да летим до някоя българска или задгранична дестинация. Как обаче стартира всичко? Според Ньойския контракт България няма право на военна авиация, а за гражданската авиация са позволени самолети с обща мощ на моторите 180 конски сили (132 kW), които могат да бъдат закупувани единствено от страните-победителки в Първата международна война.

През 1919 - 1920 година в резултат на стачка в железницата за транспорт на поща до София, Пловдив, Русе, Варна и Бургас се употребяват самолети с междинни кацания в Ямбол и Горна Оряховица.

През 1922 година държавното управление на Александър Стамболийски взима решение за закупуване на въздухоплавателни средства за цивилен цели. На 1 април същата година е учредено въздухоплавателно поделение към Министерството на железниците, пощите и телеграфите.
 Най-скъпият полет в света през 2023 година
Най-скъпият полет в света през 2023 година

Колко коства еднопосочно пътешестване от Ню Йорк до Абу Даби с Etihad Airways

Първите самолети са закупувани от Англия, Франция и Чехословакия. Към 1924 година България разполага с 18 образователни самолета и 2 хидроплана. През идващите 2 години са закупени още 12 пощенски, 2 образователни и 2 хидроплана. 

Първият вътрешен полет е осъществен на 8 ноември 1927 година по маршрут София-Варна-Русе

От 1930 година има интернационалните полети до България, обслужвани от Sidna Airline, по-късно Air France. Полетите са по маршрут Париж-Прага-София-Бургас-Истанбул. Други европейски самолетни компании вършат междинни кацания в България на път за Ориента. По същото време се вършат опити за построяването на български пътнически аероплан.

На 16 септември 1937 година цар Борис III издава декрет за създаване на летище София във Враждебна. През 1950 година е издигната и бетонна писта.

" Задължителните " движимости в багажа ни при полет със аероплан

Те могат да спестят (доста) неудобства
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР