Днес три ядрени електроцентрали в Германия спират работа. През следващата

...
Днес три ядрени електроцентрали в Германия спират работа. През следващата
Коментари Харесай

Германия затваря три атомни централи. Ще има ли недостиг на електричество?


Днес три нуклеарни електроцентрали в Германия стопират работа. През идната година и последните три. Могат ли възобновимите източници да компенсират?

АЕЦ в Гундреминген на границата на провинция Бавария с Баден-Вюртемберг ще бъде спряна навръх Нова година. Демонтажът обаче ще продължи до 2023-а. Една осма от материала, който общо възлиза на 89 000 тона, не може да се рециклира и ще би трябвало да бъде складирана по някакъв метод. Никой от чиновниците няма да бъде уволнен - има толкоз работа, че тази година ще бъдат назначени и няколко стажанти. По сходен метод стоят и нещата в Гронде и Брокдорф, които също се закриват с настъпването на новата година.
Редакцията предлага
Така в Германия остават единствено още три нуклеарни централи - Емсланд, Некарвестхайм 2 и Изар 2. Тяхната работа ще бъде прекратена след година. 

Три централи са равни на 1000 вятърни турбини

До момента шестте централи дружно осигуряваха между 12 и 14 % от електрическата енергия на Германия. И когато на Нова година половината от потенциала отпадне, той би трябвало да бъде заместен от друг източник. В чисто математически проект мощностите на централите, които се закриват в този момент, подхождат на 1000 вятърни турбини. Но вятърът не духа непрекъснато.

Все отново би трябвало да се има поради, че преди 30 години делът на нуклеарната сила бе 30 % и вятърът и слънцето фактически се оказаха нейни сполучливи заместители. Нещо повече: фрапантното стесняване на добиваната от въглища електрическа енергия също бе обезщетено от възобновими енергийни източници. За 30 години техният дял в добива на електрическа енергия стигна от нула до 40-50 %, което докара и до съответния спад в отделянето на нездравословни излъчвания.

Но строителството на вятърни паркове и слънчеви централи към този момент не е по този начин динамично, както преди. Новото държавно управление възнамерява промени в това отношение - до 2030-а година 80 % от тока би трябвало да се добиват стабилно.

Заради възобновимите източници Германия изнася електричество

По-широкото потребление на възобновяеми източници докара до такава степен, че Германия създава доста повече ток, в сравнение с използва - от 2010-а година насам страната стана износителка на електрическа енергия.

Обменът на сила сред страните в Европа става все по-интензивен, което е от изгода за всички. Почти всяка зима Франция има проблеми с електрическата енергия - макар своите 56 атомни централи. Именно в такива случаи внася вятърна електрическа енергия от Германия. А когато има безветрие, Германия внася нуклеарен ток от Франция. Когато има остатъци, Германия изнася ток, създаден от слънчеви панели или ветрогенератори, в Австрия и в Норвегия, а при положение на потребност получава от тях сила, добита от водата.

Ще има ли задоволително електричество?

Отказът от нуклеарна сила буди безпокойства във връзка с сигурността на доставките на ток. Но както означават експерти като Клаудия Кемферт от Германския институт за стопански проучвания, енергийната система на бъдещето е по-гъвкава, цифрова, доста динамична, децентрализирана и умна.

Ще съумеят ли възобновимите източници да компенсират електрическата енергия от атомните централи?

Данните на немските метеоролози сочат, че вятърът и слънцето се допълват взаимно - това важи както за Германия, по този начин и в европейски мащаб. Но не е даденост - нужни са мрежи, складове, а и доста повече вятърни турбини и слънчеви панели. Освен това федералното държавно управление възнамерява построяването на още газови централи, употребяващи " зелен "  водород и създавания от него " зелен "  метан.

Затварянето на АЕЦ - в изгода или ущърб на климата?

До момента, макар увеличаващия се дял на възобновимите енергийни източници, проблеми със сигурността на доставките не е имало - с помощта на извънредно положителната съгласуваност.

Сега следва отводът от нуклеарната сила да получи своята политическа оценка - дали е верен или не. В Германия има устойчиво болшинство, което поддържа този отвод. Но и учените не са единомислещи по въпроса дали това е положително или неприятно от позиция на климата - в случай че да вземем за пример се наложи нужните количества електрическа енергия да се набират посредством централи на въглища. Това не наподобява като реална опция. Целта на отхвърли от нуклеарната сила е да стимулира потреблението на възобновимите енергийни източници.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР