Днес своя 80-ти рожден ден празнува невероятната Валя Балканска -

...
Днес своя 80-ти рожден ден празнува невероятната Валя Балканска -
Коментари Харесай

Валя Балканска - Edna космическа жена на 80

Днес своя 80-ти рожден ден чества невероятната Валя Балканска - певицата, чийто възвишен глас се рее в Космоса!

По паспорт Валя Балканска се споделя Фейме Кестебекова. Родена е в семейство с турско съзнание. На 18-годишна възраст хвърля забрадката и споделя, че е българка, по тази причина и отива скрито на прослушване, а от вкъщи си е изпратена не с благословия, а с клетва. Няма българин, който да не знае коя е тя и да не се гордее с великия ѝ глас.

Тя е родена на 8 януари 1942 година в село Арда. При първото си излизане на сцена се плаши и се връща назад зад кулисите, само че учителят й я хваща за ръка и излизат дружно на сцената.

Кариерата на Валя Балканска стартира през 1960 година, като солистка в Държавния отбор за национални песни и танци „ Родопи “ − Смолян, където получава и новото си име.

В репертоара ѝ, с изключение на „ Излей е Делю бунтовник “, влизат още национални песни като „ Шар планина “, „ Девойко, бално ли ти е “, „ Триста са пушки пукнали “, „ Хайдутине се молеха “, „ А бре, юначе бясно и младо “, „ Горо ле, горо зелена “, „ Майчинско, остаряла майчинско “.

По мотив 60-ата си годишнина и за изключителни достижения в региона на певческото изкуство през 2002 година Валя Балканска е наградена с медал „ Стара планина “.

Номинирана е за държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски “ за 2005 година През декември 2005 година националната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. За нея дъщерята на Николай Хайтов, Елена Хайтова, написа книгата си „ Сама измежду звездите “.

Най-известният ѝ запис − независимо осъществяване на песента „ Излел е Делю бунтовник “ − е изработен в края на 60-те години на ХХ век от американския откривател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е публикуван на плоча в Съединени американски щати.
 10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем
Няколко години по-късно образец от плочата попада инцидентно измежду закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча − обръщение от Земята, което да полети отвън рамките на Слънчевата система на борда на два идентични галактически летателни апарата от програмата „ Вояджър “ на НАСА.

Песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални творби от Карл Сейгън и полита на първо време на „ Вояджър 2 “, който е изстрелян 20 август 1977 г, а две седмици по-късно − на 5 септември 1977 година − и на „ Вояджър 1 “. На 25 август 2012 година „ Вояджър 1 “ става първият обект с човешки генезис, който напуща Хелиосферата и навлиза в Междузвездната среда.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР