Днес своя 61-ви рожден ден празнува една от най-обичаните български

...
Днес своя 61-ви рожден ден празнува една от най-обичаните български
Коментари Харесай

Честит рожден ден на една легенда - Мая Нешкова на 62!

Днес своя 61-ви рожден ден чества една от най-обичаните български певици, дамата, която ни подари най-празничната ария, която знаят дребни и огромни - "Честит рожден ден "!

Мая Нешкова е родена на 1 май 1957 година в София . Още като студентка в Естрадния отдел при Българска държавна консерватория (БДК) Мая Нешкова взе участие във вокално трио „ Обектив “ 1976 – 1977, с което реализира редица концерти и записи. Завършва консерватория през 1978 година в класа на Ирина Чмихова.

След завършването си се открива в Благоевград, където постъпва в новоучредения оркестър с началник композитора Кирил Икономов. В началото на 1980-те известността на оркестър „ Благоевград “ и неговата солистка последователно надвишава районните граници с песни като „ Конче вихрогонче “ и „ Слънчева любов “, в които Икономов употребява близки до националната музика ударения. Като солистка на оркестър „ Благоевград “ Мая Нешкова работи в Западна Европа и реализира концертни турнета в Русия и Сърбия.

През 1987 година печели Голямата премия на интернационалния фестивал в Улан Батор, Монголия.

Популярността на Мая Нешкова през 1980-те години дотолкоз нараства, че тя става единствената певица на българската поп музика, която прави концертите си на игрища.

През 1995 година слиза от сцената, с цел да роди и отгледа своите близначки. През 2001 година на Международния фестивал „ Еврофест “ в Скопие Мая Нешкова получава купата за изцяло творчество. 4 години по-късно тя се връща на сцената с нови планове.



Омъжена е за Кирил Икономов, с който имат две момичета-близначки – Йоана и Весела Икономови.

През 2015 година Мая Нешкова взема интензивно присъединяване в юбилейния концерт на Мустафа Чаушев „ 50 години с песните на Мустафа Чаушев “, който се организира в град София.

През май 2016 година е удостоена от президента Росен Плевнелиев с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – II степен по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов за принос в развиването на културата и изкуството.

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР