Днес Светата ни православна църква почита паметта на Света Кириакия

...
Днес Светата ни православна църква почита паметта на Света Кириакия
Коментари Харесай

Днес почитаме Света Неделя


Днес Светата ни православна черква уважава паметта на Света Кириакия или Света Неделя. Наречена е по този начин, тъй като се е родила в неделя- деня на Христовото Възкресение.

Израснала в християнско семейство и от дребна била възпитана във вярата. През 303 година в Мала Азия при император Диоклетиан се развихрило най-жестокото гонение на християните. Тя и родителите ѝ били хванати и мъчени. Като показали неотстъпчивост, ги заточили на разнообразни места. Родителите ѝ първи починали страдалчески, а Неделя била отведена в град Никомедия, който тогава бил столича на Източната римска империя. Св. Неделя непрестанно се молела и Бог я укрепявал. Осъдили девойката на скъсване от диви зверове. Те обаче не ѝ навредили. Осъдили я на посичане с меч. Когато палачите пристигнали, я намерили мъртва. Така св. Неделя потърпевша страдалчески през 303 година. По време на Второто българско царство цар Асен пренесъл мощите на св. Неделя в Търново, а св. Патриарх Евтимий написал нейното житие на старобългарски език.

Според националните поверия, в случай че времето на 7 юли е горещо, зимата ще е дълга и студена. На празника не се захваща никаква работа, а дамите подготвят обредни питки, които раздават в черква, параклис или оброчище, отдадени на светицата.

На 7 юли имен ден честват всички с имената Неделя, Недялка, Нели, Неделчо, Недялко, Нелина, Ненка, Нена, Ненчо, Делян, Деляна, Делчо, Делка, Дельо.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР