Днес светът отбелязва 30 години от падането Берлинската стена. Бетонната

...
Днес светът отбелязва 30 години от падането Берлинската стена. Бетонната
Коментари Харесай

Отбелязваме 30 години от падането на Берлинската стена

Днес светът отбелязва 30 години от рухването Берлинската стена. Бетонната бариера, вдигната през 1961-ва година се трансформира в знак на Студената война и разграничена Европа.

На 9 ноември 1989 година министър-председателят на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски афишира анулацията на рестриктивните мерки за излизане от Германската демократична република.

По време на траялото 28 години разделяне на немската столица едвам 5 000 души съумяват да избягат в Западна Германия, като за 200 други опитът за бягство приключва с съдбовен край.

След известието на Шабовски тълпи от източногерманци нахлуват в Западен Берлин и стартират да разрушават стената. Фрагменти от стената през днешния ден могат да бъдат открити по целия свят, като подобен е дарен на София през 2006 година Той е изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

По-голямата част от стената обаче остава в Берлин, като през днешния ден тя е известна с множеството рисунки, основани от най-различни актьори, най-известната от които може би е тази на целувката сред „ братска целувка “ сред Леонид Брежнев и Ерих Хонекер.

Кулминацията на тържествата през днешния ден ще бъде в Берлин, като довечера пред Бранденбургската врата ще се състои величествен концерт, на който ще участват немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел, както и президентите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Germany marks 30 years since the fall of the Berlin Wall that ushered in the end of communism and national reunification, as the Western alliance that helped secure those achievements is riddled with divisions https://t.co/e5zVNb2yBIpic.twitter.com/lKegtoRV7S

— AFP news agency (@AFP) November 9, 2019
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР