Днес стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално

...
Днес стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално
Коментари Харесай

Радев: Неравенствата в България са далече от всякакви средни европейски показатели

Днес стотици хиляди българи живеят в беднотия и в обществено изключване, сложени са в унизителни условия да не могат да посрещнат обикновени човешки потребности, сподели президентът Румен Радев, който откри в резиденция " Бояна " кръгла маса, отдадена на неравенствата и бедността в България.
 
Огромна част от тях са работили през целия си деен живот, други работят сега, само че не престават да са небогати. Хиляди български деца са лишени от опцията за обучение и съответна грижа, и най-много от опцията да развият своите заложби и гений - което е в действителност голямата покруса на бедността. Отговорността е във възрастните, сподели президентът Радев.
 

 Румен Радев БГНЕС
Неравенствата водят до деформиране на всички системи в обществото, има някакъв предел, до който те са възможни, само че неравенствата през днешния ден в България са надалеч от всевъзможни междинни европейски индикатори и са толкоз дълбоки, че в тях пропадат всевъзможни опити за обединяване към национално значими цели за развиване, акцентира президентът. Защото със в този момент съществуващите в България финансови, стопански, обществени, здравни и просветителни модели това към момента се оказва непостижима задача. Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и разслоение получават необратим темперамент, уточни президентът.
 

Президентът означи, че неравенството е заложено надълбоко в основата на публичното развиване и е обикновено разследване на другите качества, познания, умения, разпоредителност, продуктивност на обособените хора, само че когато то вземе несъразмерни размери, когато обществените и икономическите системи са неефективни и когато има изкривявания в пазара, когато обществото и страната абдикират от обществените си задължения, от ден на ден хора попадат в плен на бедността. А тя ражда корупция и престъпност, бедността е липса на правдивост, на работа, на обучение, на опазване на здравето, на сигурност, липса на късмет за реализация, уточни президентът Радев, като добави, че на първо място тя лишава от обществото вероятността за динамично развиване.-->
 Румен Радев БГНЕС

Президентът сложи въпроси за разискване на форума, измежду които - къде се коренят аргументите за неравенствата и бедността в България, кои са сериозните прагове на неравенствата, по какви механизми се образуват, кои са обществените и икономическите модели, които могат да доведат до заслужено заплащане на труда, по какъв начин националният приход и неговият растеж да се разпределят заслужено и да способстват за благоденствието на обществото, по какъв начин да се търси баланс сред развиването на конкуренцията в една пазарна стопанска система и съответна обществена политика.
 
В миг, в който от ден на ден се приказва за непоклатимост, за растеж на Брутният вътрешен продукт, за негови рекордни стойности, колкото повече се приказва на тези тематики, толкоз повече би трябвало да приказваме и за бедността и за това по какъв начин се разпределя този Брутният вътрешен продукт, по какви механизми се харчат обществените средства и по какъв начин те способстват за хармоничното развиване на обществото, сподели президентът, който е уверен, че пренебрегването на тематиката за бедността и неравенствата е безнаказаност към бъдещото развиване на обществото ни.
 Румен Радев БГНЕС

В началото на форума беше оповестена статистика за България - съгласно данните на Евростат разликата в приходите за 2017 година сред 20-те % най-богати хора по отношение на 20-те % най-бедни българи към този момент е осем пъти, при междинни равнища в Европейски Съюз - 5,2. Над милион и седемстотин хиляди българи живеят с приходи до 600 лв., като в това време издръжката на живот за тази година, изчислена от КНСБ, е 585 лв.. Повече от 2 милиона и триста хиляди българи живеят с месечни приходи до 1000 лв.. Около 400 хиляди българи живеят със междинни приходи сред 1000 и 2000 лв. месечно, което съгласно разбиранията ги дефинира като междинна класа, само че в това време тези приходи не им обезпечават икономическа сигурност, която е присъща за тази класа. Други 400 хиляди българи работят, само че са небогати - с приходи под линията на беднотия - 321 лв. за тази година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР