Днес Столична община проведе мащабно учение, част от плана за

...
Днес Столична община проведе мащабно учение, част от плана за
Коментари Харесай

Как се действа при земетресение - в София проведоха мащабно учение

Днес Столична община организира огромно обучение, част от проекта за деяние при бедствия. Включиха се военни, служители на реда, медици и снабдители на храни и услуги.

В днешното обучение взеха присъединяване над 500 души от разнообразни институции, а точно Столична община, Министерство на вътрешните работи, планинската избавителна работа и БЧК. Беше разиграна обстановка при която София е сполетяна от земетресение от над 7 по рихтер.

Алпийски избавителни екипи се включиха при измъкването на хора от полуразрушена постройка.

" Да се надяваме, че това е единствено обучение, да си пожелаем да не се постанова в действителна конюнктура да действаме, с цел да може нашите екипи да бъдат първи в турция от целия Европейски Съюз, това беше в резултат на едно сходно обучение в Черна гора ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

Сценарият на учението планува да бъде основан щаб, който да координира напълно избавителните акции.

" Това, което виждаме и се проиграва, е да могат органите в лицето на кмета, локалната власт и другите служби да създадат добра съгласуваност, а самите спасители да получат убеденост, че знаят по какъв начин и могат да окажат първа помощ ", изясни Николай Николов, зам.-министър на вътрешните работи.

" Всеки един жител би трябвало да бъде квалифициран и да знае, че сме изложени на такава заплаха и да има настройката минимум, че би трябвало да реагира съответно при такава обстановка ", разяснява Александър Джартов от ГДПБЗН.

На учението участваха и поданици на столицата.

Българска национална телевизия: Знаете ли по какъв начин да реагирате в случай че нещо такова се случи?

- Не, истината е, че не, не сме готови.

" Затова сме тук, да покажем на децата, да си напомним и нещата, които сме учили едно време в учебно заведение и да бъдем съпричасни в случай че се случи такава обстановка ".

По думите на кмета на София, постройките в столицата би трябвало да устоят сходно земетресение от над 7 по Рихтер, само че още един път посъветва хората да внимават, когато вършат градивни промени в постройките.

" Въпросът е на надзор от страна на надзорниците, уповавам се, че никой не прави компромис с това, тъй като това може да бъде неговото семейство и неговите деца ", разяснява Йорданка Фандъкова.

Ще бъдат направени и спомагателни учения на екипите за деяние при рецесии.

Вижте още в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР