Днес стана ясно, че темата Национална сигурност и отбрана е

...
Днес стана ясно, че темата Национална сигурност и отбрана е
Коментари Харесай

Свиленски: Вместо таксиджии и фризьори да се обложат свръхпечалбите на банките

„ Днес стана ясно, че тематиката „ Национална сигурност и защита ” е една от болните тематики на страната, че има един слаб, само че нездравословен министър на защитата и че държавното управление би трябвало да си върви ”. Това съобщи в предаването „ Лице в лице ” зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски.
„ Стана ясно, че на входа на границата хващат 1200 бежанци, а на изхода от България хващат 2600. А какъв брой хващат в Пазарджик, Пловдив, София – това не е ясно. Разбирате ли за какъв разграден двор става въпрос? ”, разяснява Свиленски поставеният от Българска социалистическа партия проблем с пробитата държавна граница.
„ Стана ясно, че на курсантите във военното учебно заведение в Търново порционът им е 12 лева И че няма курсанти. Докато тук се вършат на велики управленци и чертаят сглобки, там хората няма какво да ядат. И желаят да имаме защита ”, продължи с причините за вота на съмнение социалистът.
„ Стана ясно, че сме купили едни „ страйкъри ”, модел отпреди 40 години, тъй като по този начин е казано. И ръководещите дават два милиарда и половина за това, вместо да модернизират армията с машини, създадени в България, с цел да се възвърне българското произвеждане ”, съобщи още Свиленски. 
Той добави казуса с изпразването на складовете на Българската войска, с изпращането или подаряването на 300 БТР-а, от които България евентуално има потребност, с ракетните комплекси С – 300, също предоставени на Украйна.
„ Казаното от Корнелия Нинова през днешния ден за алтернативата програмно държавно управление не е от през днешния ден – Българска социалистическа партия го казахме преди 6 месеца, когато Парламентът започва. Когато стана ясно, че в него има несъвместими партии, които си рязаха ръцете, в случай че едната поддържа другата и се клеха, че това няма да се случи. Тогава Нинова и Българска социалистическа партия предложихме този програмен кабинет с 4-5 национални задания, по които няма спор – като Шенген, Еврозона, опазване на здравето, обучение. В този кабинет да влязат не партийни водачи и политици, а специалисти, които дда се заемат с тези задания. И да се схванат за периоди, в които тези задания да бъдат свършени ”, напомни социалистът.
В отговор на въпрос на водещата за какво още веднъж през днешния ден, Свиленски отговори, че това предложение е възобновено, тъй като нищо от декларираното не се е случило и страната се намира в същата обстановка. 
„ Нямаме държавно управление – имаме хора, които извършват функционалността на министри. Имаме едни други хора от първия ред, които извършват функционалността на техни ментори. Тези от първия ред не идват в Парламента – през днешния ден ги нямаше нито Борисов, нито Пеевски. Няма кой да стане да отбрани министрите. Другите се чудят какво да вършат, какъв бюджет да внасят ”, разяснява Свиленски и добави:
„ Сега чуваме от ГЕРБ – ние няма да подкрепим бюджета на първо четене, да си го поправят и тогава. Не, уважаеми сътрудници, вие като не го подкрепите, това е избор на съмнение, отивате си ”, реагира социалистът.
По думите му досегашната нова история  на България не познава случай, в който държавното управление да внесе бюджет, той да не бъде признат на първо гласоподаване, Министерски съвет да си го преправи и да го внесе повторно. „ Сега се вършат някакви нововъведения, с цел да може да се извиват ръце, с цел да може единият да предлага, другия да отхвърля ”, уточни националният представител от Българска социалистическа партия.
Той реагира остро против чутото предложение на ГЕРб да се замразят пенсиите: „ Защо не замразят парите за „ страйкърите ” или за тези самолети, които още ги няма ”, реагира социалистът.
Георги Свиленски бе безапелационен, че Българска социалистическа партия няма да поддържа бюджет, в който се покачват налози, в който се замразяват пенсии – в случай че това предлага ГЕРБ, бюджет, в който няма да са задоволително парите за опазване на здравето, за обществена политика.  „ Посягат на елементарния български жител, на междинната класа, на таксиметрови водачи, на фризьори, на ресторантьори. Защо не посегнат на банките ”, попита Свиленски. Той съобщи, че Българска социалистическа партия ще внесе предложение за облагане на свръхпечалбата на банките, за таван на банковите такси. „ Вие знаете ли, в случай че внесете 20 лева, какъв брой ви взима банката? Това касае всеки български жител ”, добави социалистът.
В отговор на въпрос на водещата за язвителна имитация на Ваня Григорова, Свиленски разяснява: „ Ваня Григорова да дава препоръки какво да прави Българска социалистическа партия, е малко неуместно. Тя може само да благодари – първо на градската организация, второ - на Националния съвет, трето - на ръководителя на партията, която я издигна, без чиито автограф Ваня Григорова щеше да си бъде още специалист в „ Подкрепа ”. Да благодари на социалистите, които си скъсаха обувките да пропагандират за нея, на членовете и симпатизантите на Българска социалистическа партия, които гласоподаваха за нея и я направиха общински консултант. За малко не успяхме да спечелим първото място, за което всички съжаляваме. Но това са разпоредбите на демокрацията ”, разяснява зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ”, като добави:
„ Виждам, че доста се приказва, че Българска социалистическа партия в този момент била стигнала до балотаж – само че във всички локални избори в 30-годишната най-нова история от 12 избора - единствено 2 пъти Българска социалистическа партия не е съумяла да стигне на балотаж ”, акцентира социалистът.
„ Съветът ми към Ваня Григорова е да се концентрира към работата си в Общински съвет и да не се занимава с партийни членове и с партията ”, заключи Свиленски като акцентира, че Българска социалистическа партия постоянно е била за това всеки глас да бъде регистриран вярно и поддържа настояването за оборване на вота и решаването му от съда. Социалистът добави, че националното управление на Българска социалистическа партия и градското управление на социалистите са провели взаимно съвещание, на което са взели решение да не поддържат кандидатурата на Борис Бонев или препоръчана от ГЕРБ кандидатура за ръководител на Столичния общински съвет.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР