Днес SpaceX постигна важен успех, като постигна успешен изпитателен полет

...
Днес SpaceX постигна важен успех, като постигна успешен изпитателен полет
Коментари Харесай

Исторически успех: “Марсианската” ракета на Илон Мъск достигна орбита

Днес SpaceX реализира значим триумф, като реализира сполучлив изпитателен полет на своята ракета за многократна приложимост Starship.

След два предходни опита, приключили с друго равнище на триумф, при третия си полет гигантската ракета извърши задачите на изпитателния полет, съобщи Актуално и Българска телеграфна агенция.

Изстрелването се състоя малко преди 15:30 ч. българско време и бе излъчено онлайн в канала на SpaceX в X (бившия Twitter) и в уеб страницата на компанията. Няколко минути след старта, първата степен Super Heavy се приводни по проект в Атлантическия океан. От своя страна, галактическият транспортен съд Starship продължава орбиталния си полет, който включва значими проби.

Сред тях първото по рода си рестартиране на мотор Raptor в космоса. Това е основна стъпка за бъдещи пилотирани задачи, защото разрешава на ракетата да прави маневри и корекции на курса по време на междупланетни пътувания.

Планът на задачата включва и тестване на врата за извеждане на потребен товар, което ще разреши на Starship да доставя спътници и други обекти в орбита след довеждане докрай на тестовата фаза. Друга амбициозна цел на изпитателния полет е тестовото прекачване на гориво в космоса. Това е сериозна технология за бъдещи задачи до Луната и Марс, защото разрешава на Starship да се зарежда с гориво в орбитата на Земята преди да поеме към Червената планета.

По проект, историческият първи орбитален полет на Starship би трябвало да приключи с приводняване в целевата зона в Индийския океан, към час след старта. Днешната задача е огромен триумф за галактическата система Starship, която има капацитета да революционизира достъпа до космоса посредством доста понижаване на разноските. Успехът на този полет е и основна победа за програмата “Артемида ” (Artemis) на НАСА, която възнамерява да употребява Starship за изпращане на астронавти на Луната през идващите години.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР