Днес снимаме всичко – щракаме с телефона си постоянно, а

...
Днес снимаме всичко – щракаме с телефона си постоянно, а
Коментари Харесай

Уникални СНИМКИ от архива показват как са изглеждали пловдивчани преди няколко десетилетия

Днес снимаме всичко – щракаме с телефона си непрекъснато, а от време на време даже не преглеждаме фотосите. Снимаме с мотив или без и вършим десетки, даже стотици фотоси… тъй като можем. Преди ерата на смарт телефоните и цифровите фотоапарати обаче това си беше един тип разкош. Лентата има избрани фотоси и даже не ни е идвало мислено да заснемем обяда си единствено, с цел да го покажем на приятелите си. Все отново всяка фотография коства пари и усилието да отидеш до фотото, с цел да я проявиш. Ако се върнем още няколко десетилетия обратно, снимането става все по-рядко.
Веднъж в годината през селото може да мине някой фотограф, цялото семейство ще се гласи един ден за фотография, а по-късно фотосът ще стои на стената години наред. Снимката е нещо скъпо! Дори и през днешния ден, когато е изгубила тогавашната си стойност, тя продължава да носи в себе си доста страст, усеща и мемоари. Една фотография може да споделя толкоз много… Ето и няколко фотоси от Пловдив, които са запечатали лицата на незнайни герои, разхождали се или работили из улиците на града. Снимки, в които се чете историята на града и които могат да опишат толкоз доста.

Започваме с една фотография, която е направена преди повече от век! Това е откриването на Първото българско земеделско-промишлено ревю в Пловдив през 1892 година. На тази фотография някой може да открие своите прапрароднини!



Пловдив чества Деня на националните будители през 1934 година! Снимката е направена на площад " Централен " пред Дома на благотворителността и националното здраве.



Една по-различна панорама към Панаира, цялостен с хора жадни да видят новите изложби...



Бръснарницата на улица " Митрополит Панарет "



Сергия на една от основните пловдивски улици...



Група пловдивски младежи се гласят за фотография...





Снимка от Пловдивското изложение(Днес Цар-Симеоновата градина), Кадърът е запечатан преди век...



Баща и наследник в тогавашната Католишка махала в центъра на Пловдив. Предполага се, че това е улица " Петко Д.Петков ".



Магазинът за риба на Джумаята. Снимката е направена през 1932 година.



На разходка на улица " Търговска "



На кафенце...



С лодки в езерото на Цар-Симеоновата градина през 1929 година.



Войник и обичаната му на улица " Търговска "





Манифестация под тепетата през 60-те години на XX век.



Наздраве!



Източник: trafficnews.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР