Днес смяхте ли се вече? Редица изследвания потвърждават ползата от

...
Днес смяхте ли се вече? Редица изследвания потвърждават ползата от
Коментари Харесай

Защо смехът е толкова важен за здравето

Днес смяхте ли се към този момент? Редица проучвания удостоверяват изгодата от смеха. Така да вземем за пример смехът способства за подсилване на имунната система и даже ни оказва помощ да понасяме по-леко физически болки. За страдание обаче, съгласно статистиките възрастните се смеят прекомерно рядко. Докато здравите деца избухват в смях до 400 пъти дневно, то при възрастните това се случва единствено петнайсетина пъти. Съвременният клон на логиката на психиката, наименуван положителна логика на психиката, даже дефинира способността да се смеем като едно от 24-те най-важни качества, които би трябвало да има човек. Ето аргументите за какво смехът е толкоз скъп за здравето:

Премахва напрежението

Нека просто „ изсмеем “ напрежението! След нескончаем смях нормално се усещаме като преродени. Така е, тъй като при смях наличието на класическите стресови хормони, като адреналин, кортизол и допамин, се намалява. Наред с това смехът подтиква производството на ендорфини, които ни карат да се отпуснем и основават чувство за благополучие.

Подсилва имунната система

Смехът може да ни помогне да впрегнем защитните сили на организма си за битка с вирусите и бактериите. Когато се смеем, броят на клетките, произвеждащи антитела, се усилва. Освен това посредством смеха се покачва успеваемостта на Т-клетките, които са значими съставни елементи на имунната система. Споменатото нагоре позитивно влияние върху стресовите хормони също укрепва имунитета.

Свързва хората

Едва ли има друго, което да свързва хората повече от задружния нехаен смях за нещо, което същински ги е развеселило. Като една от най-важните телесни реакции смехът е идеално средство, най-много при флирт, да спечелим индивида против себе си. Който се смее, алармира, че се усеща добре в кожата си, желае да показа щастието си и е открит за страсти. Според проучванията хуморът усилва привлекателността както на мъжете, по този начин и на дамите и подсигурява триумфа при кокетничене!

Тренира мускулите

Има ли нещо по-хубаво от мускулна тресчица, получена в резултат на смях? Когато се смеем, включваме редица мускули на тялото си. На първо място упражняваме диафрагмата си, само че при мощен смях натоварваме също коремната и раменната мускулатура. Смехът е чудесно упражнение и за лицевите ни мускули.

Отвлича от грижите

Стресът и грижите са неразделна част от живота на всеки човек. Но смехът може да ни помогне да се фокусираме върху хубавите му страни и най-малко за известно време да забравим терзанията си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР